Hem NYHETER ​Våren 2021: Digital undervisning och campusmoment med fysisk distans

​Våren 2021: Digital undervisning och campusmoment med fysisk distans

Publicerat av: Redaktionen

Undervisningen vid Malmö universitet kommer huvudsakligen att fortsätta bedrivas digitalt nästa termin.

Enstaka moment på campus kan genomföras om det är möjligt att hålla fysisk distans, enligt ett nytt rektorsbeslut.

Undervisningen vid Malmö universitet har, med vissa undantag, bedrivits digitalt sedan den 18 mars.

​Våren 2021: Digital undervisning och campusmoment med fysisk distans

Nu påbörjas arbetet med att förbereda inför nästa termin och rektor fattar därför ett nytt beslut om vårens undervisning. Huvudinriktningen är att utbildningarna fortsätter digitalt.

– Folkhälsomyndigheten bedömer att smittspridningen kommer att kvarstå under längre tid. Nu behöver vi hitta en långsiktig lösning för undervisningen som också värnar studenternas psykosociala arbetsmiljö, säger Per Hillbur, prorektor med ansvar för utbildning vid universitetet.

Sedan tidigare har undantag från beslutet om digital undervisning kunnat göras för undervisnings- och examinationsmoment som kräver fysisk närvaro och som bedöms nödvändiga för att säkra kvalitet i utbildningen. Det nya beslutet öppnar upp för att också studenter som har helt digitaliserad utbildning ska ha möjlighet att träffas någon gång på campus, förutsatt att det kan ske med fysisk distans och enligt rådande rekommendationer. Beslutet ger också möjlighet att examinera studenter genom individuell salstentamen i högre utsträckning än vad som medgetts under höstterminen 2020.

En rad försiktighetsåtgärder kommer att vidtas för att eventuella campusförlagda moment ska kunna genomföras på ett säkert sätt. Till exempel kommer bara halva antalet platser i universitetets lokaler utnyttjas, i en sal för 60 personer kan alltså 30 studenter få plats. I hörsalarna får maximalt 50 personer vistas samtidigt och varannan plats får användas.

­– Vi vill gärna erbjuda möjligheten att träffas fysiskt vid något tillfälle. Samtidigt behöver vi hjälpas åt för att förhindra smittspridning. Alla, både studenter och medarbetare, har ett stort individuellt ansvar att fortsätta följa universitetets anvisningar och myndigheternas rekommendationer, säger Per Hillbur som betonar att universitetsledningen följer utvecklingen noga och kan komma att ompröva beslutet om så krävs.

Det nya beslutet gäller bara undervisningen. Ett nytt beslut som gäller disputationer, hemarbete och tjänsteresor för universitetets medarbetare, kommer senare under hösten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>