Premiärdag för ny labbmiljö på Visualiseringscenter
Hem EFTER PLUGGET Premiärdag för ny labbmiljö på Visualiseringscenter

Premiärdag för ny labbmiljö på Visualiseringscenter

Publicerat av: Redaktionen

Lördag den 9 april öppnar Wadströms Exploranation Laboratory på Norrköpings Visualiseringscenter C.

På premiärdagen blir det öppet hus med möjligheten att träffa forskare, utvecklare och pedagoger samt delta i workshops. Alla utställningar är gratis att besöka.

Välkommen till ett unikt labb som överskrider gränser – vi kallar det för Exploranation. I labbet används forskningsvisualisering för att göra nya upptäckter (exploration) och för att förklara forskningsresultat (explanation). Därav namnet Exploranation. Här får du som besökare själv arbeta med samma data forskarna använder och utforska världen, utifrån temat klimat och hållbarhet.

Premiärdag för ny labbmiljö på VisualiseringscenterI Wadströms Exploranation Laboratory finns en öppen yta med installationer samt bokningsbara workshopytor, Virtual Production Studio och haptiklabb för skolor och event.

Visualiseringsforskningen här på Visualiseringscenter C handlar till stor del om att utveckla metoder för att visualisera komplexa informationsmängder, men också om hur vi kan interagera med och undersöka data, och hur visualisering kan användas för undervisning och kommunikation.

På så sätt är Wadströms Exploranation Laboratory en plats där konceptet för morgondagens pedagogik och växer fram, i samarbete med våra besökare. Vi vill väcka nyfikenhet, men också en djupare förståelse och ett levande intresse för tekniska och naturvetenskapliga ämnen.

Labbet grundar sig i den visualiseringsforskning som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet. Labbmiljön har möjliggjorts tack vare en generös donation från Stig Wadströms Stiftelse. Noss Foundation och Swedbanks stiftelse för vetenskaplig forskning har donerat medel för att utveckla delar av innehållet. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse finansierar under tio år en gästprofessur i Visual Science Communication och Exploranation vid Linköpings universitet. Delar av innehållet i labbmiljön har utvecklats i samarbete med Universeum, med stöd av Sten A Olssons stiftelse.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>