180 000 skolbarn i årets upplaga av Fast Fusion Climate Week
Hem NYHETER 180 000 elever i årets upplaga av Fast Fusion Climate Week

180 000 elever i årets upplaga av Fast Fusion Climate Week

Publicerat av: Redaktionen

Nu startar den femte upplagan av Fast Fusion Climate Week, en dedikerad vecka för klimatmedveten skolmat.

I år är skolor i 35 kommuner och cirka 180 000 elever, engagerade i veckan, det största deltagandet någonsin.

Alla deltagande skolor lagar den här veckan skolmat inom planetens gränser. Satsningen med klimatveckan görs som en del av ett långsiktigt arbete för att minska skolmatens klimatpåverkan och initiativet drivs av Orkla FoodSolutions.

Idag står livsmedelsproduktionen i världen för cirka en fjärdedel av alla klimatutsläpp. En svensk lunch ger i snitt en klimatpåverkan på cirka 1,8 kg CO2e, men om vi ska äta inom planetens gränser bör klimatbudgeten ligga på en dryg fjärdedel av det eller 0,5 kg CO2e.

– Skolmaten står för den största delen av den offentliga måltiden i Sverige och förändringar i skolmaten kan ha en stor positiv påverkan på miljön. Genom att samarbeta med skolor och kockar runt om i landet, vill vi vara med och driva förändringen. Det är roligt att se att initiativet och intresset för medverkan växer år efter år, säger Ann Rebenstam projektledare för Fast Fusion Climate Week på Orkla FoodSolutions.

Temat för årets klimatvecka är ”Favoriter” och bygger på att smakfulla och älskade rätter som barnen verkligen gillar och känner igen utforskas och sätts på prov för att möta klimatbudgeten. Under klimatveckan har de deltagande kommunerna satt upp ett ambitiöst mål: att hålla sig inom en klimatbudget av 2,5 kg CO2e (0,5 CO2e per måltid) för en hel veckas skolluncher, baserat på fem dagar.

180 000 skolbarn i årets upplaga av Fast Fusion Climate Week– Smakupplevelsen och hälsan är lika viktiga som klimat- och hållbarhetshänsynen när det gäller skolmat. För den mest klimatsmarta maten är den som når barnens magar och inte soptunnan, så vi har verkligen jobbat för att hitta de där favoritrecepten för årets klimatvecka, säger Ann Rebenstam.

För att uppnå detta mål har kockar, både från några av de medverkande skolorna och från Orkla FoodSolutions med gedigen erfarenhet och passion för klimatsmart matlagning och barns smaklökar, samarbetat för att skapa klimatberäknade rätter för veckan.

– Att skapa mat som både är klimatsmart och smakar fantastiskt är en passion för mig. Det går att vara klimatsmart med så enkla knep. Vi använder till exempel ofta växtbaserad färs istället för köttfärs och kycklingkorv istället för nöt- och fläskkorv. När volymerna är så stora så kan man göra omfattande skillnader med små förändringar, säger Catrine Larsson, kock på Mariebergsskolan i Örebro kommun, som varit med och utvecklat recepten till klimatveckan.

– Men det viktigaste är att barnen äter maten, det behövs för att skolresultaten också ska bli bra och det gör att jag känner att min uppgift här på skolan är viktig på så många plan, säger Catrine Larsson.

Om klimatveckan – Fast Fusion Climate Week

Orkla FoodSolutions har skapat och utvecklat konceptet för klimatveckan, Fast Fusion Climate Week, som genomförs under vecka 43. 35 kommuner och cirka 180 000 elever deltar i året klimatvecka som genomförs för femte året i rad.

Målet för veckan för deltagande kommuner är att hålla sig inom en klimatbudget av 2,5 kg CO2e (0,5 CO2e per måltid) för en hel veckas skolluncher räknat på 5 dagar, vilket enligt forskningen är det som krävs för att vi ska hålla oss inom planetens gränser och nå 1,5-gradersmålet.

Kockarna som varit med och skapat årets klimatberäknade rätter är Thomas Videhjärta, Umeå kommun, Catrine Larsson, Örebro kommun, Emilie Wall, Umeå kommun, Philip Björnram, Örebro kommun,
Ida Lindgren och Florina Baran, Lerums kommun och Camilla Sump Johansson, Orkla Foods Sverige.

Samtliga recept är klimatberäknade och finns tillgängliga i Orkla FoodSolutions receptbank. Läs mer om klimatveckan på: orklafoodsolutions.se samt www.climateweek.se

I följande kommuner finns de deltagande skolorna:

Bengtsfors, Borås stad, Bräcke, Burlöv, Dals-Ed, Halmstad, Helsingborgs stad, Huddinge, Hultsfred, Härryda, Landskrona, Lerum, Ljungby, Lomma, Ludvika, Lund, Malmö, Nyköping, Sandviken, Sigtuna, Solna, Staffanstorp, Stockholm, Sundbyberg, Sundsvall, Tingsryd, Trelleborg, Umeå, Upplands Väsby, Vellinge, Västerås, Ystad, Åsele, Örebro, Örnsköldsvik

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>