Det är de viktigaste resultaten när Utbildningsförvaltningen summerar 2019.
-Det är väldigt glädjande att niornas betyg ökat för andra året i rad och det är ett kvitto på skolornas systematiska och ihärdiga kvalitetsarbete, säger utbildningsdirektören Lena Holmdahl.
Fler elever i Stockholms stads kommunala skolor gick ut årskurs 9 med godkänt i alla ämnen (80,5 procent), jämfört med föregående läsår (79,2 procent). Meritvärdet, som alltid varit högre i stadens skolor än genomsnittet i Sverige, fortsätter att ligga högt på 250.
Det motsvarar en ökning med 4,3 poäng sedan föregående läsår. Andelen elever som är behöriga till nationella gymnasieprogram ökar svagt (87,4) jämfört med förra årets betygsresultat (86,9).
Samtidigt kvarstår utmaningar för att öka likvärdigheten mellan grundskolor och områden, något som även återspeglas i senaste PISA-resultatet för Sverige.
Långsiktigt fokus för att lyckas
Utbildningsförvaltningen bedömer att arbetet med de prioriterade områdena – elevhälsa, mottagande och undervisning av nyanlända elever, kvaliteten i fritidshemmet, samt digitalisering som ett verktyg för att utveckla lärandet – på sikt kommer att bidra till fortsatta resultatförbättringar och öka likvärdigheten mellan skolor.
Utbildningsförvaltningen har också utarbetat strategier för ökad likvärdighet inom ramen för statsbidraget för likvärdig skola.
-Vi vidtar en mängd åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för alla elever att nå målen. Till exempel ger vi stöd för att starta särskilda undervisningsgrupper i vissa skolor, där samverkan med socialtjänsten är en viktig del. Det ska bli intressant att följa det arbetet, säger Lee Orberson, grundskoledirektör i Stockholms stad.
Även gymnasieelevernas betygsresultat förbättras
Läsåret 2018/2019 gick 88 procent ut gymnasiet med godkända betyg i Stockholms stads gymnasieskolor, vilket är två procentenheter fler än året innan. Både pojkarnas och flickornas betygsresultat har förbättrats, men mest pojkarnas.
– Examensbeviset är avgörande för fortsatta högskolestudier och ökar möjligheterna till framtida försörjning genom anställning. Jag vill passa på att gratulera alla elever och lärare som arbetat hårt för att nå det här resultatet, säger Peter Lyth, gymnasiedirektör i Stockholms stad.
Resultat 2019
- Utbildningsförvaltningens höll budgeten, som låg på cirka 20 miljarder kronor.