Cykelfantast blir länk mellan högskola och företag

Hampus Ekblad, expert på cykling och trafiksäkerhet, har anställts av Ramboll och kommer att jobba med hållbara transporter i allmänhet och cykling i synnerhet.

Cykelfantast blir länk mellan högskola och företag 1
Hampus Ekblad

Hampus kommer från Lunds Tekniska Högskola och kommer att fortsätta jobba en dag i veckan med forskning.

De senaste fyra åren har Hampus forskat på Lunds Tekniska Högskola, bland annat om beteenden och hur cyklister interagerar med bilister. Han har använt sig av svensk konfliktteknik för att se hur olyckor uppstår och vad vi kan göra för att de ska bli färre.

–    Vi undersökte nästan-olyckor eftersom det finns ett mönster i att om vi kan minska dessa minskar även antalet faktiska olyckor. Ett konkret exempel på resultat är att vi kan anpassa hur vi bygger korsningar och överfarter där cyklister och bilister möts. Vi vill så klart göra det enklare att cykla, av hållbarhets- och hälsoskäl, men inte på bekostnad av säkerheten, säger Hampus Ekblad.

Hampus kommer att sitta nära trafikplanerare i Malmö, men kommer att ha hela Sverige som sitt arbetsområde. Redan efter några veckor är han involverad i uppdrag i exempelvis Göteborg och Visby.

–    Vår redan starka cykelkompetens blir ännu starkare med Hampus som kompletterar vårt team på ett väldigt bra sätt. En av hans uppgifter kommer att vara att öka samarbetet mellan Lunds Tekniska Högskola och Ramboll, att föra in mer av verkligheten i forskningen och att ta med delar av forskningen till Ramboll, säger Olle Evenäs teamledare inom trafikplanering på Ramboll.

En av drivkrafterna bakom Hampus yrkesval är hans personliga intresse för cykling.

Hemma i Lund har han ett cykelgarage där han bygger sina egna cyklar

–    Jag är en inbiten cykelnörd och är så klart väldigt nöjd med att få kombinera mitt intresse med att i mitt yrkesliv kunna göra nytta för cyklister. Just nyttan är en av anledningarna till att jag valt att jobba på Ramboll. Jag vill vara nära verkligheten och lösa faktiska problem för människor och på Ramboll gör vi det på riktigt, avslutar Hampus Ekblad.
Hampus bor i Lund och jobbar i Malmö. Om han kommer att cykelpendla till jobbet? Självklart.