Hem NYHETER Fira ungas organisering på elevkårens dag

Fira ungas organisering på elevkårens dag

Publicerat av: Redaktionen

I samband med den 17 november firas Elevkårens dag över landet.

Det bjuds på tårta, hålls tävlingar och anordnas fester.

Den svenska elevkårsverksamheten är unik om man ser till resten av världen och våra 348 elevkårer med över 120 000 medlemmar samlar idag flest unga i Sverige. Detta tack vare vår föreningsfrihet.

Fira ungas organisering på elevkårens dag

Till vänster: Elevkårsaktiva unga under Sveriges Elevkårers medlemsevent Upptakt19. Till höger: Ordförande Ebba Kock.

Precis som alla svenskar har yttrandefrihet och religionsfrihet har vi också föreningsfrihet. Föreningsfriheten nämns både i den svenska grundlagen och i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna.

Föreningsfrihet innebär att vi har rätt att bilda och tillhöra organisationer utan att andra aktörer, till exempel staten, lägger sig i eller hindrar oss.

Elevkårer på gymnasiet är egna föreningar med styrelser, stadgar och årsmöten. För elevkårerna innebär föreningsfriheten att de har rätt att genomföra den verksamhet de vill utan inblandning från till exempel lärare, skolledning eller vårdnadshavare.

– Sverige är på många sätt unikt när det kommer till gymnasieelevers organisering. Det är fantastiskt att unga människor enligt lag har möjlighet att engagera sig och driva egna föreningar av elever för elever. Det skapar roligare, tryggare och starkare gymnasieskolor när elever själva får vara med och påverka sin studietid. Det är något vi bör vara stolta över och fira på Elevkårens dag! säger Ebba Kock, ordförande Sveriges Elevkårer.

I en enkät som Sveriges Elevkårer genomfört bland sina medlemmar svarade en majoritet att de har en bra relation till sin skolledning. Samtidigt angav 17 procent att det är svårt att få kontakt med skolledningen, till exempel att rektorn inte besvarar mejl eller dyker upp på möten. Fler än var femte elevkår som besvarade enkäten uppgav att skolpersonal rivit ner organisationens affischer och 21 procent menade att skolledningen på ett eller annat sätt sett till att de inte fått tillgång till ett eget rum.

– Skolan är tvungen att både respektera och stärka föreningsfriheten. Ofta beror kränkningar av föreningsfriheten på en kunskapsbrist kring skyldigheter. Att skolpersonal exempelvis river ned affischer kan handla om en rädsla för vad elevkårens verksamhet ska innebära för skolans övergripande ansvar. Då är det jätteviktigt att elevkåren och skolledningen kan ha en dialog och prata om elevkårens verksamhet. Ofta rör det sig om missförstånd. Skolan har ingen rätt att styra eller begränsa det elevkåren gör, men både skola och elevkår har mycket att vinna på ett bra samarbete, säger Ebba Kock.

Elevkårens dag firas den 17:e november. Hör av dig till din närmsta gymnasieskola för att höra vad just deras elevkår har på gång!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>