Nytt lärarstöd ska ge skolan bättre kriskoll
Hem SÄKERHET Ett nytt lärarstöd ska ge skolan bättre kriskoll

Ett nytt lärarstöd ska ge skolan bättre kriskoll

Publicerat av: Redaktionen

2022 genomförde MSB en utbildningsinsats riktad mot 16-åringar, för att informera om vad det innebär att ingå i Totalförsvaret.

Nu förstärks insatsen med ett skolmaterial som stöd till lärare inom frågor om krisberedskap och civilt försvar.

Ett förändrat omvärldsläge innebär att alla delar av samhället behöver lära sig mer om krisberedskap. Skolan spelar en stor roll i detta och som en fortsättning på informationssatsningen mot 16-åringar, Klara färdiga, har MSB tagit fram ett nytt material som stöd för skolan. Materialet består av en rad olika uppslag för lektioner med fokus på krisberedskap.

Nytt lärarstöd ska ge skolan bättre kriskoll– I utbildningsinsatsen Klara färdiga trycker vi mycket på vikten av samarbete. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Våra olikheter blir styrkor när vi samarbetar. Samarbete är också själva kärnan i totalförsvarsplikten. Att vi tillsammans ska få samhället att fungera så bra som möjligt vid en stor påfrestning. Som under en kris eller i värsta fall krig, säger Christin Thörnvall, projektledare.

Materialet är framtaget i samarbete med lärare i olika ämnen och utformat för att passa läroplanen.

Kontakt har även funnits med särskola och svenska som andraspråk, för att göra materialet så användbart som möjligt för så många som möjligt.

Lärarstödet Klara färdiga ger många lektionsförslag för flera skolämnen: svenska, samhällskunskap, bild- och media, hemkunskap, idrott- och hälsa samt förslag på en temadag. I materialet ges lärare och elever mer kunskap i allt från hemberedskap till hur totalförsvaret är uppbyggt och visar även på hur alla kan bidra i krisberedskapen på olika sätt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>