Botkyrka, Nacka, Täby och Sollentuna. Det är exempel på kommuner där alla föräldrar aktivt måste välja vilken skola deras barn ska gå i.
Nyligen beslutade också Helsingborg att införa obligatoriskt skolval med start läsåret 2017/18.
Det fria skolvalet är ett återkommande ämne i debatten om svensk skola. De allra flesta är överens om att valfriheten är här för att stanna, och allt fler röster höjs nu också för att det inte bara ska vara möjligt att välja skola – utan att alla ska göra det.
Peter Danielsson (m) är kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad. Han ser flera fördelar med att Helsingborg gör skolvalet obligatoriskt för alla.
– Det fria skolvalet når sin fulla potential först när alla tar del av det. När det nu blir obligatoriskt för alla föräldrar i Helsingborg att välja vilken skola deras barn ska gå på kommer fler elever få ta del av den möjligheten. Därmed kommer fler elever hamna på den skola som passar just dem utifrån egna behov och önskemål, och inte beroende på var i Helsingborg de bor, säger han.
– Det är också bra ur ett integrationsperspektiv. Med obligatoriskt skolval kommer även nya helsingborgare behöva undersöka vad olika skolor i hela staden har att erbjuda istället för att automatiskt placeras på skolan närmst hemmet, säger Peter Danielsson.
Hoppas på bättre skolresultat
Redan idag går drygt 40 procent av alla elever i Helsingborg på en annan skola än den som ligger närmast deras hem, och från och med nästa läsår kommer alltså samtliga föräldrar med barn som ska börja i någon av Helsingborgs skolor att göra ett aktivt val.
– Det kommer göra det möjligt för ännu fler elever i Helsingborg att hitta den skola som passar dem bäst, oavsett var i staden man bor. Förhoppningsvis kommer det innebära både ökad trivsel och bättre integration av nyanlända elever, men också i förlängningen bättre skolresultat, säger Peter Danielsson, som tror att skolsverige skulle gynnas om skolvalet blev obligatoriskt i alla kommuner.
– Det tror jag. Möjligheten att hitta en skola som passar en själv borde tillfalla alla oavsett vilken kommun man bor i. Jag tror att alla elever gynnas av att tillsammans med sina föräldrar själva avgöra vilken skola som passar dem bäst.
”Skapa möten mellan kommunmedborgare”
Emanuel Ksiazkiewicz (s) är ordförande för utbildningsnämnden i Botkyrka som också har obligatoriskt skolval.
– Vi som kommun jobbar ständigt med att försöka skapa möten mellan våra kommunmedborgare över kommundelsgränserna och främja självständiga val. Att inte vara bunden till närmaste skola, utan till den skola man faktiskt vill gå i, främjar just det, säger han.
Och i Botkyrka får de allra flesta gå i precis den skola de själva väljer.
– Vi har god måluppfyllelse, 85,5 procent får sitt förshandsval. Det har gjort att ganska många elever kunnat välja en skola i till exempel en annan kommundel, säger han.
Emanuel Ksiazkiewicz håller inte med Peter Danielsson om att obligatoriskt skolval ska påtvingas kommuner.
– Nej, kommunens självbestämmande är viktigt och hur man väljer att hantera skolplacering och skolvals situation borde vara upp till varje kommun.
Han ser också viss risk med det obligatoriska skolvalet.
– Risken är väl att valen främst handlar om att välja bort och inte välja till. Sådana val kan på en strukturell nivå få negativa konsekvenser, säger han.
Peter Danielsson ser däremot inga nackdelar med att ”tvinga” alla att välja skola.
– Jag ser nästan uteslutande fördelar med att alla föräldrar gör aktiva skolval tillsammans med sina barn. Möjligen kan det i enstaka fall besvära att antalet platser på varje skola är begränsade, eftersom det innebär att det i vissa fall inte kommer gå att tillmötesgå alla förstahandsval. Det ska dock understrykas att alla elever garanteras en plats på någon av kommunens skolor.