Forskarskola ska göra företag cybersäkra
Hem SÄKERHET Forskarskola ska göra företag cybersäkra

Forskarskola ska göra företag cybersäkra

Publicerat av: Redaktionen

En av de stora utmaningarna i vårt samhälle idag är cybersäkerhet.

Samtidigt är det brist på kompetens i cybersäkerhet inom industri och andra sektorer.

Säkerhetsforskare från BTH, Blekinge Tekniska Högskola, medverkar därför i en Sveriges första företagsforskarskola för att råda bot på den bristande cybersäkerhetskompetensen.

Cybersäkerhetshoten blir allt fler och drabbar allt fler sektorer i vårt samhälle. Samtidigt finns brister i cybersäkerhetskompetensen bland många företag och organisationer. Det ska Sveriges första företagsforskareskola i cybersäkerhet råda bot på.

Forskarskola ska göra företag cybersäkraForskare inom säkerhet vid BTH kommer att medverka i den forskarskola som byggs upp vid Karlstad universitet. Satsningen på en forskarskola inom cybersäkerhet görs inom KK-stiftelsens program Företagsforskarskolor och innebär att industridoktorander ges möjlighet att fördjupa sig i företagsnära forskningsfrågor. Totalt satsar KK-stiftelsen 96 miljoner för att utbilda totalt 46 industridoktorander.

Kurt Tutschku, professor i telekommunikationssystem, är den som leder arbetet från BTH:s sida:

– BTH har under de senaste åren fått ett gott rykte inom programvaruteknik och säkerhet i distribuerade system. Det är den kärnkompetensen som vi kommer att bidra med till företagsforskarskolan för att fördjupa Sveriges styrka inom cybersäkerhet.

– För att stärka kapaciteten för forskning inom områden viktiga för både lärosäten och näringsliv krävs det en kontinuerlig tillförsel av forskarutbildade. Industridoktorander bidrar till en kompetenshöjning för företagen, och tillsammans med forskningen som bedrivs, till företagens konkurrenskraft. Det finns ett stort intresse både för samverkan mellan lärosäten och från företagen, i vår nya satsning kommer 44 företag att medverka, säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>