GKN satsar på digital innovation – ska bli en datadriven organisation
Hem NYHETER GKN satsar på digital innovation – ska bli en datadriven organisation

GKN satsar på digital innovation – ska bli en datadriven organisation

Publicerat av: Redaktionen

GKN Aerospace arbetar intensivt med att digitalisera sin verksamhet.

GKN satsar på digital innovation – ska bli en datadriven organisation

Amanda Dalstam, som driver flera av digitaliseringsprojekten på GKN

I februari bildades ett team vars främsta uppgift är att visa organisationen hur man kan använda data för att utvecklas.

– Målet är att bli en datadriven organisation som tar bättre och snabbare beslut bland annat med hjälp av AI, säger Amanda Dalstam, som driver flera av projekten i det nya teamet.

GKN Aerospace har under lång tid haft fokus på att digitalisera sin verksamhet och valde i början av 2021 att växla upp det arbetet än mer. I februari bildades en ny grupp inom bolaget som ska ansvara för att implementera datadrivna lösningar och AI i olika delar av organisationen. För ett traditionellt industriföretag, som inte har data som sin främsta råvara, betyder övergången till ett mer digitalt arbetssätt ett stort skifte och nya tankesätt. En av den nya gruppens utmaningar är därför att utbilda medarbetarna inom data och AI, för att minska glappet mellan människa och teknik. Amanda Dalstam, menar att digitalisering i första hand handlar om att förändra affärsmodeller och arbetssätt.

– Målet är att använda data och teknologi för att förenkla de processer som inte kräver mänskligt tänkande. Vi vill bland annat använda AI till mer repetitiva uppgifter, så som att hålla koll på att en maskin fungerar som den ska, för att människan istället ska kunna fokusera på problemlösning och kreativitet men också kunna ta bättre beslut snabbare, säger Amanda Dalstam.

Data som förenklar och förbättrar

Teamet arbetar bland annat med en maskinuppkopplingsplattform som kan ge användarna en realtidsanalys av maskinerna. Det ger användarna möjlighet att följa maskinerna via en app, istället för att bevaka dem fysiskt. Idag är över 100 maskiner uppkopplade, vilket leder till att medarbetarna kan ta bättre beslut om eventuella åtgärder och slipper gissa sig till varför ett larm gick eller varför en maskin stannade. Dessutom arbetar GKN med att utveckla AI för inspektion av röntgenplåtar vid svetsning.

– Idag står operatörerna och analyserar röntgenbilderna för att hitta avvikelser som kan vara små som gruskorn. För ett otränat öga kan de vara väldigt svåra att se. Vi vill ta hjälp av AI för att analysera bilderna och ge operatören förslag på misstänkta avvikelser, säger Amanda Dalstam.

Inte bara ett produktionsverktyg

Utöver användningsområden inom produktionen använder GKN också data för att skapa en AI-modell för att bland annat kunna se lagernivåer och hur kunderna vill ha sina leveranser. Målsättningen är att använda data för att på ett bättre sätt kunna styra verksamheten utifrån kundernas behov.

– Det finns många studier som visar att en datadriven organisation per automatik blir mer lönsam eftersom du kan ta bättre beslut i rätt tid. Vi vill kunna förutse händelser och basera våra beslut på faktisk data. Vår filosofi är att drömma stort men börja litet och att hela tiden inkludera människorna i processerna. Nu ser vi fram emot att ta GKN in i framtiden och använda ny teknologi för att jobba smartare, avslutar Amanda Dalstam.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>