Lärare och bibliotekarier från Stenungsund, Örnsköldsvik och Västervik har belönats med Stora läspriset 2024 för sina insatser för att främja läsning bland barn och unga.
Bland vinnarna finns Själevadskolans fritidshem i Örnsköldsvik, där läsning blivit en naturlig och lekfull del av fritidsbarnens vardag.
Varje vinnande grupp får 150 000 kronor för att vidareutveckla sina projekt. Bakom priset står Lärarstiftelsen och Sällskapet för folkundervisningens befrämjande (SFUB).
Vid en ceremoni på Bokmässan i Göteborg delade författaren och illustratören Stina Wirsén samt författaren Martin Widmark ut priserna till årets pristagare.
Pristagare i de olika kategorierna:
Förskolan (0–5 år):
Förskollärarna Anne-Charlotte Holmblad, Anna Svedberg, bibliotekarien Jennie Wall Wennberg och förskolläraren Ulrika Groth i Stenungsunds kommun prisas för sitt arbete med att använda gåvoböcker för kommunens 5-åringar.
– Vilken ära! Att vårt Årsbokenarbete med unika läsupplevelser, som engagerar och berör så många barn i Stenungsund, blir uppmärksammat. Det känns magiskt! säger förskolläraren Ulrika Groth i Stenungsunds kommun.
Fritidshemmet (6–11 år):
Fritidspedagogerna Sanna Bylund, Lena Nordström och Tommie Andersson från Själevadskolans fritidshem i Örnsköldsvik prisas för sitt innovativa arbete med att integrera läsning i fritidsverksamheten, vilket har stärkt barnens språkutveckling och läsintresse.
– Det här kom som en stor överraskning. Vi känner en oerhörd stolthet och glädje över detta fina pris. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla det läsfrämjande arbetet då vi ser resultaten och vår förhoppning är att det här ger ringar på vattnet och kan inspirera fler. Det känns extra roligt att få lyfta fram fritidshemmens potential att väcka den magiska läslusten hos våra barn och unga, säger Sanna Bylund, fritidspedagog på Själevadskolan i Örnsköldsvik.
Grundskolans senare år (12–15 år):
Lärare Sara Persson och rektor Malin Ahlsén vid Gunnebo skola i Västerviks kommun prisas för projektet “Bokcirkel med fikastund,” som bidrar till integration och språkutveckling genom läsning och samtal.
– Vi arbetar på en skola med stora språkliga utmaningar, där elevernas begränsade svenskkunskaper påverkar deras inlärning. Vi har arbetat med språkutvecklande metoder och föräldrars integration, men haft svårt att nå föräldrarna. Då föddes idén om en bokcirkel. Med finansiering kunde vi starta en provomgång för både elever och vårdnadshavare. Nu, efter vår hittills tredje bokcirkel, ser vi att gemensam läsning skapar fina samtal, gemenskap och integration, säger Malin Ahlsén, rektor vid Gunnebo skola.
Om Stora läspriset
Stora läspriset delas ut till lärare som arbetar med läsfrämjande insatser. Varje vinnande grupp får 150 000 kronor för att vidareutveckla projekt som skapar engagemang för läsning.
Lärarstiftelsen finns för dig som är lärare. Vi vill att fler lärare ska ha möjlighet att utveckla sig i sitt yrke och vi vill bidra till att stärka professionen i sin helhet. Det gör vi genom att dela ut stipendier, stödja pedagogisk forskning och genom olika typer av samarbeten och projekt.