Skolmjölken firar 20 år – i Sverige snart 80

För tjugonde året i rad firas i dag Skolmjölkens dag världen över.

Skolmjölken firar 20 år – i Sverige snart 80 1En dag initierad av FN för att uppmärksamma hälsofördelarna med skolmjölk. I Sverige har vi serverat skolmjölk i 76 år.

I dag är det 20 år sedan FN-organet Food and Agriculture Organization (FAO) instiftade Skolmjölkens dag, en internationell dag för att fira skolmjölken. Genom kunskapsdelning över landsgränser är syftet att påminna politiker och allmänheten om att skolmjölken är viktig för att främja goda matvanor och undvika undernäring.

”Aktiva barn och ungdomar behöver mycket näring och energi. Mjölk är näringstät, det vill säga innehåller mycket näring i förhållande till mängden mat och även i relation till mängden klimatutsläpp och krona. Det är smart mat”, säger Caroline Starck, kommunikationschef på Arla.

I Sverige har mjölkglaset haft ett självklart inslag i skolmatsalen sedan 1946, men så ser det inte ut i hela världen. I länder där det är brist på mat kan skolmjölken vara livsviktig och även för svenska barn är mjölk en viktig näringskälla, inte minst för de som är små i maten. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver varje dag.

Klimatavtrycket från ett glas svensk mjölk är idag omkring hälften av ett genomsnittligt glas mjölk i resten av världen.

”Genom en mängd klimatförbättringar på våra gårdar och i produktion så fortsätter avtrycken att minska. Det är en viktig och spännande utveckling”, säger Caroline Starck.

Skolmjölkens dag infaller alltid den sista onsdagen i september.