I dagarna välkomnas ungefär 120 000 fem- och sexåringar in i skolvärlden.
Av dessa kommer cirka en fjärdedel med ett synfel som kan medföra inlärnings- och koncentrationsproblem om det inte upptäcks i tid.
Synsams optiker uppmanar nu Socialstyrelsen och Skolverket att införa en nationell standard med ett obligatoriskt test av synen redan i förskoleklassen. Testet måste också moderniseras för att fånga fler synproblem än enbart närsynthet.
En ny optikerföreskrift som fortsatt hänvisar förskolebarn till vårdköer
Socialstyrelsen fastställde den 10 juli den nya optikerföreskriften som reglerar optikers arbetsuppgifter. I konsekvensutredningen inför uppdateringen, gav Socialstyrelsen alla barn chansen till en likvärdig tillgång till god ögonhälsa genom att ta bort den nuvarande åldersgränsen för barn att få ordination från en legitimerad optiker. Tyvärr valde Socialstyrelsen till slut att ändå behålla åldersgränsen på åtta år i den nu antagna föreskriften.
Det innebär att barn fortsatt hänvisas till specialistsjukvård för att få hjälp med till exempel glasögon. I juni uppfyllde inte 10 av 21 regioner vårdgarantin för ett första besök hos ögonläkare. I region Gävleborg fick ett barn vänta i snitt 207 dagar för en synundersökning. Det kan innebära nästan ett helt skolår utan synhjälpmedel.
Synsams optiker hade gärna sett en sänkning av åldersgränsen till fem år för att hjälpa alla Sveriges barn att undersöka och får hjälp med sin ögonhälsa i samband med skolstarten. En optiker finns oftast tillgänglig omgående oavsett var i landet man bor.
– När Sveriges optiker fortsatt inte kan få ordinera synhjälpmedel till barn som börjar skolan, trots samhällsnyttan med detta, uppmanar vi i stället Socialstyrelsen att införa nationell standard för Elevhälsans synkontroller. För att inte missa barn med synfel bör ett obligatoriskt test genomföras i förskoleklassen. Synkontrollen ska inte vara valbar. Kontrollen bör också fånga ett bredare spektrum av synproblematik, inte enbart närsynthet som är det vanligaste att undersöka, säger Håkan Broman, leg. Optiker och kliniskt ansvarig på Synsam.
Skolan ansvarar för elevers hälsokontroller. Barn erbjuds minst tre hälsobesök från förskoleklass till nionde klass. Någon gång under skolgången får barnet genomgå en synkontroll.
Varför Synsams optiker önskar nationell standard och obligatoriskt syntest i förskoleklass:
- Från rekommendation till obligatoriskt test: För att hjälpa alla barn på lika villkor och ge samma förutsättningar för inlärning bör Elevhälsan införa ett obligatoriskt och standardiserat syntest första terminen i förskoleklassen. Då är barnen fem eller sex år.
- Fånga alla sorters synproblem. Elevhälsans syntest kontrollerar framför allt närsynthet, som fångar de elever som ser dåligt på långt håll, till exempel inte ser bokstäverna på tavlan. Men, en stor andel av dagens elever ser bra på långt håll med inte på nära, de är översynta. Elevhälsan missar ofta dessa barn eftersom närtest generellt sett inte ingår i syntestet. Detta kan till exempel riskera barns läsutveckling. Synsam uppmanar elevhälsan att uppdatera syntestet för att hjälpa alla barn – både närsynta och översynta.
- Upptäck fel i god tid: Barns skärmanvändning kan komma på bekostnad av sämre syn som kan ge bieffekter som huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Ju tidigare synfel upptäcks desto mindre risk att barnet hamnar efter i skolan. Mindre barn har svårare att sätta ord på sitt synproblem. Ett barn med ”myror i brallan” kan bero på att hen inte ser och därmed tappar koncentrationen under lektionen.
- Den ekonomiska investeringen är låg: Ett kompletterande test för att upptäcka även översynthet kostar kommunen några hundralappar per skola. Det är inget att vänta på – ge barn en skolstart på lika villkor.