Hem NYHETER Kandidatexamen ger 30 % högre ingångslön än gymnasieexamen

Kandidatexamen ger 30 % högre ingångslön än gymnasieexamen

Publicerat av: Redaktionen

Personer med en kandidatexamen har en genomsnittlig högsta ingångslön på 32 200 kr i månaden.

Det är 30 % mer än motsvarande siffra, 24 700 kr, för en individ med endast gymnasial utbildning. Det visar en ny rapport från Willis Towers Watson.

Vid en jämförelse av den genomsnittligt högsta ingångslönen för individer med kandidatexamen i Europa hamnar Sverige på 9:e plats av 23 deltagare med sina 32 200 kr i månaden. Detta kan jämföras med ettan Schweiz, där motsvarande siffra är 63 200 kr i månaden. I rankingen placerar sig Sverige bakom sina nordiska grannländer då Danmark kommer på 2:a plats med 49 300 kr, Norge på 3:e plats med 45 200 kr och Finland på 6:e plats med 34 100 kr. Allra sist på listan befinner sig Rumänien, med blygsamma 10 200 kr.

Kandidatexamen ger 30 % högre ingångslön än gymnasieexamen

– Även om nationella parametrar gör att man bör undvika att jämföra lönenivåer mellan länder rakt av, så är det ändå relevant att se hur Sverige står sig i jämförelse med sina nordiska grannar. I takt med att vi blir mer globala blir det också allt viktigare för företag att förstå att talangmarknaden i Sverige inte utgör en egen bubbla, utan att man i större utsträckning även behöver ta hänsyn till Norden och Europa, eller rent utav resten av världen, säger Camilla Forsling, Nordic Practice Lead Rewards, Data & Software på Willis Towers Watson.

Rapporten visar även på skillnader mellan olika utbildningsnivåer. I Sverige är den genomsnittligt högsta ingångslönen för en masterexamen 34 000 kr, alltså 38 % högre än enbart gymnasieutbildning. I toppen hittar vi doktorsexamen med 36 500 kr, vilket är en ökning med 48 %.

Skillnad i ingångslön mellan olika branscher

Det är också skillnad mellan olika branscher. Med en kandidatexamen hittar man den högsta genomsnittliga ingångslönen inom IT på 33 300 kr och lägst inom sälj och verksamhetsutveckling på 30 000 kr. För individer med masterexamen eller högre är det däremot omvänt, där ligger istället just sälj och verksamhetsutveckling högst med 37 000 kr och lägst ligger ingenjörer med 34 200 kr.

– Skillnaderna mellan olika arbetsområden kan variera stort i takt med att utvecklingen skapar olika nivåer av efterfrågan. Här kommer spelar också den geografiska aspekten roll. Vi kan se att utbudet på en viss sorts färdighet kan skilja sig åt kraftigt mellan olika städer, vilket också påverkar lönebilden, säger Camilla Forsling.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>