Hem NYHETER Kandidaterna till Stora Skolledarpriset utsedda

Kandidaterna till Stora Skolledarpriset utsedda

Publicerat av: Redaktionen

Semira Vikström, rektor Huddinge, Hans Jakobsson, rektor Västerås och Jan-Erik Andrén, förvaltningschef, Filipstad – det är de tre finalisterna till Stora Skolledarpriset 2018.

Priset på 100 000 kronor, är det största priset till skolledare i Sverige och delas ut på Nordiska Skolledarkongressen den 13 mars i Göteborg.

Kandidaterna till Stora Skolledarpriset utsedda

Matz Nilsson

– Juryn har till vår stora glädje haft ett stort urval av skickliga skolledare att välja på, säger förbundsordförande Matz Nilsson. Det ger stort hopp om Sveriges framtid med så skickliga och engagerade skolledare.

Juryn för Stora Skolledarpriset utgörs av Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och landsting, SKL, Friskolornas riksförbund, Studentlitteratur, Sveriges Elevkårer samt Sveriges Elevråd, Svea, förutom Sveriges Skolledarförbund.

– Det här är ett hedersuppdrag, säger juryns ordförande Tobias Krantz, Svenskt Näringsliv. Vi ser att skolledare verkligen gör skillnad och är glada för att kunna uppmärksamma Sveriges viktigaste chefer – skolledarna – på det här viset.

Här är juryns motiveringar

Jan-Erik Andrén, Filipstads kommun

Kandidaterna till Stora Skolledarpriset utsedda 5Jan-Erik Andrén har genom ett strategiskt, långsiktigt och verksamhetsutvecklande arbete på övergripande nivå bidragit till stadigt förbättrade skolresultat i sin kommun. Med fokus på samordning och samverkan arbetar han aktivt över skolformsgränserna för att få hela verksamhetskedjan att hänga ihop och styra resurser dit de behövs bäst. Den ömsesidiga tillit mellan olika nivåer i styrkedjan som präglar kommunen har starkt bidragit till bra resultat såväl när det gäller att bryta med en gammal brukstradition som när det gäller mottagande av en större grupp nyanlända i skolan.

Kandidaterna till Stora Skolledarpriset utsedda 6Hans Jakobsson, ABB Industrigymnasium, Västerås

Hans Jakobsson är en skolledare med extraordinärt stark drivkraft att hela tiden förbättra sin verksamhet såväl vad avser kunskapsresultat som trivsel och engagemang hos elever och personal. Under hans tydliga ledning har verksamheten lyckats bryta begränsande mönster och skapat en kultur präglad av delaktighet, respekt och framtidstro där eleverna når synnerligen goda resultat. Genom ett omfattande samarbete med externa partners har han också gjort sin skola till ett nav för utvecklingen i regionen.

Kandidaterna till Stora Skolledarpriset utsedda 7Semira Vikström, Visättraskolan, Huddinge

Semira Vikström har med hårt systematiskt arbete, mod och starkt engagemang lyckats göra sin skola till en trygg, inspirerande, framgångsrik och attraktiv arbetsplats för såväl elever och personal. Ett tydligt ledarskap med klart uttalade ansvarsområden för, synliggörande av, och förväntningar på medarbetarna, har lagt grunden till en kultur präglad av generositet och teamkänsla. Hon sätter sin skola i ett större sammanhang t.ex. genom en innovativ rastverksamhet, utan att någonsin svikta i sitt fokus på elevernas måluppfyllelse.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>