Lund kan bli europeisk ungdomshuvudstad 2026
Hem KOMMUNER Lund kan bli europeisk ungdomshuvudstad i norra Europa 2026

Lund kan bli europeisk ungdomshuvudstad i norra Europa 2026

Publicerat av: Redaktionen

Student- gymnasie- och skolstaden Lund har i många år jobbat aktivt med att skapa forum för ungdomsdemokrati.

Nu kan staden ta arbetet ett steg vidare och ansöka om att bli den första europeiska ungdomshuvudstaden i norra Europa 2026.

Det beskedet lämnades på ett seminarium om ungdomsdemokrati som Lunds kommun arrangerade i Almedalen under måndagsförmiddagen.

Både Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande och Anders Almgren (S), oppositionsråd och kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, står bakom ansökan. De deltog båda i seminariet som hade rubriken ” Har ungdomar verkligen makt att påverka?”.

– Som en av Europas bästa kommuner för barn och unga att leva i vill vi nu ta ytterligare ett steg och låta Lund bli Nordens första europeiska ungdomshuvudstad. Det gör vi för att stärka barns och ungas delaktighet och inflytande samtidigt som vi ska bli ännu bättre på att tillvarata barn och ungas kunskaper och förmågor, säger Philip Sandberg (L), ordförande i Lunds kommunstyrelse.

Lund kan bli europeisk ungdomshuvudstad 2026

Lund vill ta ungdomsdemokratin ett steg vidare och ansöker om att bli den första europeiska ungdomshuvudstaden i norra Europa 2026

– Vi vill göra Lund till en ännu bättre plats för barn och unga. Därför går vi nu fram med en tydlig gemensam ambition om att Lund ska bli Europas ungdomshuvudstad 2026. Det är ett tydligt besked om att vi vill utveckla Lund tillsammans över parti- och blockgränserna och inte minst med ungdomarna som bor i kommunen, säger Anders Almgren (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Beslutet om att Lunds kommun ska ansöka om att bli europeisk ungdomshuvudstad behöver fattas i kommunstyrelsen.

Målet är att öka ungas engagemang

Att inneha titeln europeisk ungdomshuvudstad, eller European Youth Capital (EYC), innebär i praktiken att staden ska presentera ett program med aktiviteter med syfte att engagera ungdomar och sprida goda exempel. Som en europeisk ungdomshuvudstad ska staden vara en förebild för andra städer i Europa.

– Vill vi ha ett hållbart samhälle som kan möta framtidens utmaningar, måste vi involvera våra ungdomar redan idag. Men det måste vara på riktigt. Genom att ge ungdomar möjlighet att forma sitt sociala, ekonomiska, politiska och kulturella liv, skapar vi förutsättningar för ett mer inkluderande, hållbart och jämlikt samhälle. EYC är en möjlighet att ytterligare intensifiera vårt arbete kring dessa frågor, och samtidigt få en plattform för att påverka och inspirera ungdomar i hela Europa, säger Mårten Hafström, kultur- och fritidsdirektör i Lunds kommun.

Stadens program för EYC ska utgå från och bidra till EU:s ungdomsstrategi och de 11 europeiska ungdomsmålen. Det finns redan tydliga kopplingar mellan EU:s ungdomsstrategi och kommunens politiska program som Lunds program för ekologisk hållbarhet, program för social hållbarhet och ungdomspolitiskt program.

Ansökan gäller år 2026

Ansökningsprocessen sker i flera steg. Årets ansökningsprocess öppnas under hösten och den första deadlinen är i början av nästa år (januari-feb). Efter det följer en urvals- och ansökningsprocess och i nov-dec 2023 står det klart vem som vinner priset.

Tidigare vinnare: Tirana 2022, Klaipéda 2021, Amiens 2020, Novi Sad 2019, Cascais 2018, Varna 2017, Ganja 2016, Cluj-Napoca 2015, Thessaloniki 2014, Maribor 2013, Braga 2012, Antwerpen 2011, Turin 2010 och Rotterdam 2009.

Om seminariet

Under måndagen 4 juli arrangerade Lunds kommun, tillsammans med EU-kommissionen, ett seminarium med titeln ”Har ungdomar verkligen makt att påverka?”. På seminariet diskuterades hur ungdomsinflytande kan stärkas på nationell, lokal och europeisk nivå och hur nya mötesformer kan öka engagemang och möjlighet att påverka.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>