Mantorp Hästsportarenas utbildningsenhet, Mantorp Hästskola, kommer under vintern introducera metoden Lära med Hästar, en beprövad, förebyggande och främjande metod där hästen är lärare.
Tillsammans med hästen och andra elever får man som deltagare arbeta med olika teman.
Syftet är att deltagarna ska stärka sin självkänsla och självbild, samarbetsförmåga, problemlösning, kommunikation och gränsdragning. Mantorp Hästskola blir första trav-och ridskolan att erbjuda metoden i Mjölby kommun.
Mantorp Hästskola är en trav- och ridskola där hästen och kunskap om hästar står i fokus. Hästskolan har 7 skolponnyer och 2 stora skolhästar. Förutom trav- och ridkurser, lägerverksamhet och hästkunskapskurser erbjuds plats till skolelever som av olika anledningar behöver en anpassad skolgång samt vuxna som står en bit ifrån arbetsmarknaden. För många är Mantorp Hästskola redan en väg in till att knyta nya kontakter med vuxna, stärka sin självkänsla och förbättra sin samarbetsförmåga.
Det kan även innebära en möjlighet att bryta isolering och få en meningsfull aktivitet. Lära med Hästar är en separat, beprövad metod där hästarna fungerar som lärare. Mantorp Hästskola tar emot elevgrupper om 4 – 6 elever som träffas en gång i veckan under en 5-veckorsperiod. Varje träff är ca 1,5 – 2 timmar lång och leds av personal som är utbildad i metoden av Lära med Hästar Akademin. Träffarna genomförs i samarbete med skola-, vård och omsorgsenheter via kommuner.
Lära med hästar baseras på många års beprövad erfarenhet av hästunderstödda insatser. De beskriver flera unika exempel med hästunderstödda insatser baserat på Silfverberg & Lerners bok ”Hästen och den mänskliga hälsan”.
- Hästens miljö och de aktiviteter som ingår i hästunderstödda insatser kan bland annat beskrivas som meningsskapande, varierande, motiverande, fysiska, engagerande, och verkliga.
- Samvaron med hästen ger utrymme för många olika känslor och kräver närvaro.
- Innehållet går att anpassa till individuella behov men bygger samtidigt på de rutiner som finns för hästarnas välbefinnande samt för både vår och deras säkerhet. Det skapar en miljö som är förutsägbar men ändå innehållsrik.
- Nödvändigheten att kommunicera med hästen stimulerar till ett aktivt och engagerat deltagande vilket skapar en god miljö för inlärning.
- De olika övningar som en häst och människa gör tillsammans ställer krav på kommunikation, koordination och kroppskännedom. Detta erbjuder en outsinlig källa till variation och ökad svårighetsgrad.
Mantorp Hästskola kommer med hjälp av metoden arbeta med Lära med Hästars 4 superkrafter; Självkänsla, Självinsikt, Samarbetsförmåga och Sociala förmågor, något som ligger i linje med verksamhetens värdegrund i trygg, rolig och tillgänglig utbildning.
Lära med Hästar på Mantorp Hästskola startar med en informationssträff 28 november.