Hem NYHETER Nu samlas världens lärarutbildare i Gävle

Nu samlas världens lärarutbildare i Gävle

Publicerat av: Redaktionen

Lärare från bland annat Japan, Australien, Kina, Iran, Nigeria, Brasilien, USA, Ryssland och Europa, kommer i tre dagar, under konferensen ATEE vid Högskolan i Gävle, att samtala om hur undervisning ska kunna ge en framtid för alla.

ATEE är en organisation för lärarutbildningar i Europa och det handlar om forskning och utbildning i samverkan i Europa, som i dag också blivit samverkan globalt.

Möten som gör skillnad för barn i skolan

Nu samlas världens lärarutbildare i Gävle

Vi har medlemmar över hela världen, säger Åsa Morberg, organisationens nuvarande president och tidigare akademichef vid Högskolan i Gävle.

– Det som verkligen utmärker ATEE är att såväl teoretiker som praktiker är välkomna, att forskare och lärare möts. Vi har goda möten mellan medlemmar som gör skillnad för barn i skolan!

Åsa Morberg har varit engagerad i internationellt arbete sedan 70-talet och hon säger att kulturella olikheter är viktiga att ta tillvara och vidareutveckla. Hon är en av ATEE:s äldsta medlemmar och organisationens president sedan 2016.

– På något sätt känns det som om världen har krympt, vi står mycket närmare varandra nu, än när jag började, säger Åsa Morberg.

Betyder jättemycket för lärarutbildningen

Konferensen har växt och blivit till en global konferens med cirka 250 deltagare från hela världen, från Japan, Indonesien, Australien, Nya Zeeland, Kina, Iran, Nigeria, Brasilien, Chile, USA, Ryssland, plus europeiska deltagare och där även representanter från EU-kommissionen ingår.

– Det här betyder jättemycket för Högskolan och för den utveckling av lärarutbildningen som skett i Gävle. För vår forskning och för vårt samarbete i ett globalt perspektiv, säger Annika Elm, ansvarig för konferensen vid Högskolan i Gävle.

Hon berättar att det också kommer att finnas en utställning om hållbara städer, skapad av gymnasielever i Gävle.

En av EU:s äldsta organisationer

– ATEE är en organisation för lärarutbildningar i Europa och det handlar om forskning och utbildning i samverkan i Europa, som i dag också blivit samverkan globalt, säger Åsa Morberg, organisationens nuvarande president och tidigare akademichef vid Högskolan i Gävle.

ATEE, Association for Teacher Education in Europe, är en europeisk organisation som tillkom 1976 och som firar 42 års jubileum i år. Det är en av de allra äldsta organisationerna inom EU, med mycket nära relationer till EUs parlament och kommission, och nu hålls den årliga konferensen för 43:e omgången på Högskolan i Gävle.

ATEE Årskonferens 2018

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>