Ny undersökning i Göteborgsregionen: Så upplever ungdomar pandemin, trygghet, hälsa, skola, fritid, arbete och framtid
Hem UNDERSÖKNING Ny undersökning i Göteborgsregionen: Så upplever ungdomar pandemin, trygghet, hälsa, skola, fritid, arbete och framtid

Ny undersökning i Göteborgsregionen: Så upplever ungdomar pandemin, trygghet, hälsa, skola, fritid, arbete och framtid

Publicerat av: Redaktionen

Nästan var fjärde elev i åttan upplever att livet blivit lite eller mycket sämre under pandemin. Bara 60 procent av tjejerna uppger att de mår bra. Det visar ungdomsundersökningen Lupp.

Nio kommuner genomförde hösten 2020 den nationella ungdomsenkäten Lupp i samarbete med Göteborgsregionen (GR). Frågorna spänner över många olika områden och syftar till att skapa en helhetsbild av ungas livssituation. Enkäten vänder sig till elever i årskurs 8 och i några av kommunerna även ungdomar på gymnasiets år 2.


Några resultat i de nio kommunerna (resultaten finns även att ta del av kommunvis):

  • Nästan var fjärde åttondeklassare uppger att livet som helhet blivit lite eller mycket sämre jämfört med hur det var före coronapandemin. Det som de i första hand upplever har försämrats är möjligheten till extrajobb/sommarjobb. På andra plats kommer fritiden och på tredje den psykiska hälsan (i båda fallen är detta saker som tjejer framför oftare än killar). En del ungdomar uppfattar dock att delar av livet har förändrats till det bättre, exempelvis den fysiska hälsan och relationen till familjen.
  • Bara 60 procent av tjejerna i årskurs åtta uppger att de mår åtminstone ganska bra, och bara var femte svarar mycket bra, att jämföra med nästan hälften av killarna. Det vanligaste regelbundna hälsobesväret uppges vara stress (bland både tjejer och killar men vanligare bland tjejer). Även nedstämdhet och sömnproblem är relativt utbrett (också mest hos tjejerna).
  • Bara 3 av 10 tjejer i åttan uppger att de alltidär trygga i skolan (detsamma gäller cirka hälften av killarna). Varannan tjej i årskurs 8 upplever otrygghet i vardagen. De miljöer som flest ungdomar uppfattar som otrygga är stan/centrum och kollektivtrafiken. Lite mer än var fjärde åttondeklassare uppger sig ha blivit utsatt för brott eller hot om brott under det senaste halvåret.
  • Drygt hälften av ungdomarna i årskurs 8 uppger att de känner till rättigheterna i barnkonventionen men bara ungefär var fjärde svarar att de vet vad den kan innebära för dem själva i praktiken.
  • Nästan varannan åttondeklassare uppger att de vill vara med och påverka i frågor som rör kommunen där de bor. Här kan Lupp vara ett bra underlag om kommunen bjuder in ungdomar att tillsammans med tjänstepersoner och politiker prata om hur ungdomar upplever sin vardag. Vad fungerar bra och vad behöver förändras?

Fler resultat från undersökningen finns här

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>