Hem SFI Teamwork och kommunikation nycklar till Sfi på distans

Teamwork och kommunikation nycklar till Sfi på distans

Publicerat av: Redaktionen

Spridningen av Coronaviruset har lett till att stora delar av samhället har tvingats ställa ställa om.

Ett exempel är Folkuniversitetets samtliga Sfi-skolor, som under loppet av en dryg vecka börjat bedriva all undervisning på distans och live via fjärundervisning.

Sfi-utbildningen i Lund bedrivs i samverkan mellan huvudmannen Folkhögskolan Hvilan och Folkuniversitetet. Tajana Perkovic Kusic är lärare och bedriver nu sin undervisning helt på distans i Lund. Hon har sedan tidigare ansvarat för att bygga upp Sfi-undervisningen digitalt, bland annat genom att utforma den digitala lärplattformen. Hon är med andra ord rutinerad inom området och är nöjd med att övergången till digital distansundervisning hittills har gått så bra.

God beredskap för distansundervisning

Teamwork och kommunikation nycklar till Sfi på distans

Sfi vid Folkuniversitetet har snabbt fått ställa om sin undervisning.

Hon menar att det i Lund fanns en god beredskap att bygga vidare på när det gäller distans- och fjärundervisning.

– Alla lärare hade någon form av erfarenhet av att undervisa digitalt, även om mängden erfarenhet varierade. Förra onsdagen samlades vi på en studiedag där vi bedrev en workshop. Vi samlade våra resurser och erfarenheter för att kunna hjälpa och stötta varandra. Vi har verkligen ett fantastiskt teamwork, berättar Tajana.

Till sin hjälp har Tajana och hennes kollegor lärplattformarna Moodle och Google Classroom där eleverna kan ta del av studiematerial, men även appar såsom Zoom, vilket gör att man lätt kan ha videomöten, individuellt eller i grupp. Just att mobilen går att använda är viktigt. All informationsinhämtning och kommunikation ska kunna ske via mobilen.

– Vi försöker alltid se till att vår digitala undervisning är helt mobilanpassad. Man ska inte behöva en dator, även om jag upplever att de flesta av våra elever har en. Vi har även möjlighet att låna ut datorer vid behov, säger Tajana, som hittills upplever att eleverna är nöjda med undervisningen.

– Flertalet elever har redan erfarenhet av distansundervisning. Dessutom har vissa av dem uttryckt oro över att i rådande läge behöva samlas i grupp. Därför tror jag att många är nöjda med att vi så snabbt har kunnat gå över till distansundervisningen.

Fjärrundervisning en utmaning

Andreas Olsson är rektor vid Sfi-skolorna i Helsingborg och Landskrona och han beskriver en omställning som har varit utmanande, men som har slagit väl ut. Utöver distansundervisning ska en del av undervisningen bedrivas som fjärrundervisning, vilket innebär att en lektion sker live och online. Detta är mer resurskrävande än distansundervisning, och långt ifrån alla lärare hade tidigare erfarenhet av detta.

– I och med att erfarenheten av detta är så varierande har det varit viktigt att lärarna hittar sin egen väg som funkar för just dem och eleverna. Våga testa är mitt budskap. En annan utmaning är att vi har en del elever som saknar dator och endast har en mobiltelefon tillhands. De lösningar vi tar fram måste också funka mobilt, säger Andreas.

Kommunikation är avgörande

Han förklarar att god kommunikation med eleverna är helt avgörande. Innan själva undervisningen drog igång lade han och hans medarbetare stor vikt vid att informera och förklara situationen för eleverna.

– En hel vecka gick åt att sprida information, men det har vi igen nu. Jag upplever att eleverna är med på banan och att de vet vad som gäller. Vi har väldigt hög närvaro. Dessutom känner många trygghet kring att vi kan bedriva fjärr- och distansundervisning i det här läget, säger Andreas, som nu även funderar och planerar för framtiden.

– Allt går mycket fort just nu och vi kan ha ett nytt läge förhålla oss till om bara någon vecka. Vad händer till exempel om lärarna inte längre kan undervisa från skolan utan måste jobba helt hemifrån? Det skulle givetvis bli en utmaning, men jag känner att vi har ett bra system på plats att bygga vidare på, avslutar han.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>