Prinsparets stiftelse kraftsamlar i närvaro av skolministern, EY och Microsoft för alla barn och ungas möjlighet att vara sig själva
Hem HÄLSA Prinsparets stiftelse kraftsamlar i närvaro av skolministern, EY och Microsoft för alla barn och ungas möjlighet att vara sig själva

Prinsparets stiftelse kraftsamlar i närvaro av skolministern, EY och Microsoft för alla barn och ungas möjlighet att vara sig själva

Publicerat av: Redaktionen

Prinsparets stiftelse kraftsamlar i närvaro av skolministern, EY och Microsoft för alla barn och ungas möjlighet att vara sig själva.

Idag, den 28 mars 2023, kraftsamlar Prinsparets Stiftelse för ökad inkludering av neurodivergenta i skola och arbetsliv.

Under dagen anordnar Prinsparets Stiftelse ett seminarium för utvalda gäster, däribland H.K.H. Prins Carl Philip och skolminister Lotta Edholm. På seminariet presenteras rapporten Värdet av att vara sig själv, som rådgivnings- och revisionsföretaget EY har tagit fram tillsammans med Prinsparets Stiftelse. Rapporten visar tydligt på potentialen i en mer inkluderande skola och arbetsplats.

Prinsparets Stiftelse grundades 2015 med visionen att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva. Stiftelsen har sedan start arbetat för ökad respekt och förståelse för alla med dyslexi, med tidigare satsningar som ljudboken Älskade dyslexi och det internationella symposiet World Dyslexia Assembly Sweden.

Under eftermiddagen bjuder Prinsparets Stiftelse in till ett seminarium på Jernkontoret i Stockholm, där gästerna får lyssna till två lösningsorienterade paneler med fokus på inkludering av neurodivergenta i skola och arbetsliv. Bland panelisterna märks skolminister Lotta Edholm, Sveriges lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand, Spotifys CHRO Katarina Berg och Elevernas riksförbunds ordförande Maja Sjögren.

Prinsparets stiftelse kraftsamlar i närvaro av skolministern, EY och Microsoft för alla barn och ungas möjlighet att vara sig självaUnder seminariet presenteras rapporten Värdet av att vara sig själv: Potentialen i en mer inkluderande skola och arbetsplats (länk), som EY i Sverige har tagit fram tillsammans med Prinsparets Stiftelse. Rapporten visar bland annat på att 88 procent av svarspersonerna väljer att inte berätta om sin diagnos för sin arbetsgivare, mot risken att stigmatiseras eller på annat sätt förfördelas. Rapporten visar dessutom på de uppenbara vinster som finns i att skapa ett samhälle där människor får utrymme att vara sig själva och där olikheter och unika förmågor värdesätts.

En bättre inkludering av neurodivergenta på arbetsmarknaden skulle exempelvis kunna skapa en samhällsekonomisk vinst på 67 ± 17 miljarder kronor per år.

“Rapporten har fått namnet Värdet av att vara sig själv just för att den så tydligt påvisar det både samhälleliga och individuella värdet av att skapa ett mer inkluderande samhälle. En ökad inkludering av neurodivergenta i skola och arbetsliv är en framtidsinvestering för en föränderlig värld och för de utmaningar vi som samhälle står inför. Men, det är också en framtidsinvestering i barn och ungas möjlighet att vara sig själva, och i varje människas rätt att uppnå sin fulla potential utifrån sina unika förutsättningar.” säger Kim Waller, generalsekreterare för Prinsparets Stiftelse.

Under seminariet medverkar även Microsoft Sverige, som Stiftelsen nyligen har inlett ett samarbete med och som har resulterat bl.a. i filmen Sams dyslexi. I april medverkar såväl Prinsparets Stiftelse som Microsoft Sverige på World Dyslexia Assembly New York, en fortsättning på det globala initiativ av brittiska Made By Dyslexia och som först arrangerades tillsammans med Prinsparets Stiftelse i Stockholm i april 2022. I samband med World Dyslexia Assembly New York arrangerar Prinsparets Stiftelse och Microsoft Sverige ett rundabordssamtal för att fortsätta dialogen för alla barn och ungas möjlighet att vara sig själva.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>