Hem NYHETER Musik skapad av (o)ljud från klassrum ska uppmärksamma skolproblematik

Musik skapad av (o)ljud från klassrum ska uppmärksamma skolproblematik

Publicerat av: Redaktionen

Studiero i klassrummet är en förutsättning för elevers kunskapsresultat och för lärares välmående.

Trots det är studiero något som saknas i flera av landets skolor.

Musik skapad av (o)ljud från klassrum ska uppmärksamma skolproblematik

Studiero i klassrummet är en förutsättning för elevers kunskapsresultat och för lärares välmående.

För att lyfta frågan om arbetsro i skolan och få beslutsfattare att ”lyssna” på problemet har Kinnarps tillsammans med en hyllad musikproducent tagit fram Klassrumsklang, musik baserad på ljud från klassrum.

Enligt Skolverkets senaste rapport Lägesbedömning 2017 är behovet av arbetsro i klassrummet stort för att få lärare att stanna inom yrket och för att elever ska uppnå kunskapskraven. Sett till elevers inlärning och lärares upplevda stress är arbetsro en av de allra viktigaste aspekterna i skolan.

– En lugn och trygg studiemiljö är en förutsättning för god inlärning. När vi utför kognitivt krävande uppgifter såsom att läsa, skriva och räkna har ljudmiljön stor påverkan på hur väl vi presterar. Eftersom vi inte kan blunda med öronen så kan vi inte hindra störande ljud från att nå vår uppmärksamhet. I en stökig ljudmiljö blir vi därför distraherade och tappar koncentrationen, vilket resulterar i försämrad inlärning och lägre studieresultat, säger Robert Jung, forskare inom miljöpsykologi vid Högskolan i Göteborg.

För att få beslutsfattare att vidta åtgärder för att förbättra skolmiljön har Kinnarps tagit fram låten Klassrumsklang tillsammans med den svenske hyllade musikproducenten Pablo Paz. Förutom att ta upp ljud i klassrum har man använt puls-, syre- och decibelmätare för att samla in material. Dessa ljud och mätningar har sedan tolkats av Pablo som producerat en låt som inkluderar allt från klassiska klassrumsljud som skrapande stolar och högljudda röster till ljuva toner av elektroniska instrument.

– Som leverantör av inredning till skolor brinner vi för att skolmiljön ska prioriteras minst lika högt som annan arbetsmiljö. Vi vill att Klassrumsklang ska fungera som en konversationsstartare kring bristen på studiero i många av landets skolor. Ingen hade velat lyssna på råfilerna vi samlade in, det vill säga det faktiska ljudet av svensk skola, men med låten hoppas vi på att folk ska lyssna och reflektera. Miljön i skolan påverkar elevers studieresultat och välmående vilket gör detta till en mycket viktig fråga, säger Anders Larsson, Next Education Manager på Kinnarps.

I framtagandet av Klassrumsklang har Kinnarps använt sig av olika mätinstrument som kan användas för att optimera lärmiljöer och skapa ”smarta lärmiljöer”. Smarta lärmiljöer är en av de trenderna som enligt Kinnarps nya trendrapport medstor sannolikhet kommer att påverka framtidens utformning av klassrum och lärmiljöer. Trendrapporten kan laddasMusik skapad av (o)ljud från klassrum ska uppmärksamma skolproblematik ned här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>