Hem NYHETER Sopsamlarmonster – tillsammans för miljön

Sopsamlarmonster – tillsammans för miljön

Publicerat av: Redaktionen

Hässleholm Miljö påbörjade hösten 2015 en viktig satsning på barn och ungdomar.

Genom att barn och ungdomar får kunskap om t.ex. källsortering skapas duktiga och engagerade ”källsorterare” som blir ambassadörer hemma hos sig och i sin familj.

Då skapas en tidig medvetenhet och ett intresse för vår miljö och för ett hållbart samhälle.

Sopsamlarmonstren togs fram som en del utav Hässleholm Miljös skolprojekt, där idén var att skapa något som barn kunde relatera till och göra så att källsortering blev roligt. Med hjälp av reklambyrån Exakta Creative, tog Hässleholm Miljö fram ett sopsamlarmonster till var och en av de 11 vanligaste fraktionerna. Sedan dess har de ökat med ytterligare fem monster.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön

Lanseringen av sopsamlarmonstren togs emot positivt på förskolorna runt om i kommunen. Under satsningen för förskola och förskoleklass delades också ut material; en manettavla med saga och ett brädspel om källsortering, och till lågstadiet togs det fram en pysselbok/miljöbok med lärarhandledning.

Utöver detta erbjuds alla förskolor i kommunen en temadag ”Sortera Mera” där Hässleholm Miljö kommer ut och gör platsbesök på förskolan. Under dagen berättas sagan om hur Sopsamlarmonstren flyttade in i dockhusen, en leksakssopbil visar hur kärlen töms och en diskussion kring hur återvinning fungerar.

Hässleholm Miljö använder monstren på många olika sätt i verksamheten, bl.a. har alla sopbilar varsitt monster strax bakom förarhytten. Det finns även en skolhemsida (www.mittavtryck.se) där en kan hitta mönster för att virkas sopsamlarmonstren, målarbilder, mönster för pärlplattor och mycket annat.

Responsen på materialet har varit väldigt positiv och förskolor och skolor från hela landet som hör av sig och vill använda Sopsamlarmonstren.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 18

Batman är en laddad kille. När hans energi börjar ta slut går han på upptäcktsfärd och letar efter nya batterier. Det finns många olika modeller och allra mest gillar han de som ser ut som små knappar. Batterier är oftast väldigt små och kan vara svåra att hitta, det är tur att Batman ofta har fullt med energi och orkar leta länge.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 19

Elektriska saker är Ellis favorit. Plattång, Ipad och mobil – allt kan hon ta hand om. De två små antennerna på huvudet känner av minsta lilla elektriska vibration av elavfall. Det underlättar för Elli när hon går på samlarjakt. De andra monstren gillar inte när hon vill kramas, de får så lätt stötar av henne.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 20

Farao är en lite farlig tjej. Hon blir arg som ett bi när hon inte hittar sitt farliga avfall, det kan man se på hennes svans som ser ut som en stubin. Det hon älskar mest är gammalt intorkat nagellack och hårspray. Ibland kan det vara lite lurigt med vad som är farligt avfall med Farao hon har stenkoll.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 21

Eld och värme är något som Flamman brinner för. Hon samlar på allt som ingen annan vill ha. Blöjor, diskborstar och nappar, det är grejer det! För några år sedan hade Flamman ett stort jobb med att samla in allt brännbart som människorna slängde fel, det var nästan så att hon brände ut sig. Flamman tycker det är skönt att hon hittat nya kompisar Plastis och Pappis som hjälper henne att samla in alla förpackningar. Hon kan nu luta sig tillbaka och bara samla in de saker som verkligen ska till brännbart, som gamla CD-skivor.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 22

Glas-Klara glimmar och skimrar som den fina glaskulan hon är. Med sitt stora vackra öga skannar hon av omgivningen och letar efter ofärgat glas, som är det bästa hon vet. De små vingarna gör att hon kan sväva fram över allt krossat glas och endast samla in de hela och fina flaskorna och burkarna. Glas-Klara älskar sylt, när hon ätit upp sylten samlar hon in glasburkarna, de blir sedan nya glasburkar fulla med ny sylt. Jordgubbssyltburken kan bli en blåbärssyltburk. Visst är det spännande!

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 23

Glasmo älskar mörka glasföremål men är livrädd för att skada sig på trasigt glas. Med sina sex smala ben smyger han fram bland papperskorgar och containrar för att hitta det allra finaste flaskorna och burkarna. När ingen annan ser brukar han spegla sig i glasflaskor. Glasmo tycker att han är finast av alla monster med sina tre ögon och sex ben.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 24

Bananskal, äppelskrutt eller pasta, Kompostina samlar på de mesta i matväg. Hon vet att det är viktigt att vi minskar matsvinnet därför blir hon extra glad när hon hittar rester som faktiskt inte går att äta. Kompostina är alltid hungrig, och hör du något kurra väldigt högt, ja då är det hennes mage. Hon sprider en ljuvlig doft i gruppen och har därför två följeslagare som aldrig sviker hennes sida – flugorna Bill och Bull! Som den organiska varelse Kompostina är så växer det självklart vackra blommor på knoppen.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 25

Lysien är riktigt mörkrädd, han tror att i mörkret finns det farliga och läskiga monster. Uppe på huvudet har han en egen LED-lampa och i handen bär han alltid med sig ett lysrör, dessa tänder han så fort mörkret börjar falla. Lysien har tre ögon, det är för att han alltid ska kunna ha minst ett öga öppet och hålla utkik efter farligheter, även när han sover.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 26

Metall är det bästa Metallika vet. Han samlar på allt som är hårt att ta i och låter när man slår på det, precis som han själv! Det bästa han vet är konservburkar, för locket ser så roligt ut på dem. Med sin egengjorda hatt på huvudet känner sig Metallika finast i gruppen. För vad är väl finare än glimmande metall?

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 27

Trasiga dricksglas, porslin eller lerkrukor det är något som Nova-Kras tycker om. Förr i tiden hade hon mycket att göra, då hamnade allt som man inte visste hur det skulle sorteras hos henne, detta gjorde att Nova-Kras fick en massa problem med magen och inte mådde så bra. Nova-Kras mår bättre nu när människorna har blivit duktiga på att sortera sina sopor men har fortfarande lite ont i sin mage, framförallt när hon får i sig något som inte ska ha.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 28

Papper finns det gott om, det gillar Pappis som samlar på gamla pappersförpackningar. Kellogspaket, skokartonger och gräddpaket är några av hans favoritsaker. Pappis absolut finaste sak är en fruktkartong han hittade när han var liten, han älskar sin fruktkartong så mycket att han alltid bär den med sig var han än ska. Pappis är väldigt lättskrämd, då är det bra att bära en kartong på magen för när han blir rädd då gömmer han sig i sin kartong. Visst är det smart!

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 29

Plastförpackningar det är bra att ha, tycker Plastis. Att bygga uppfinningar och nya leksaker av gamla förpackningar är riktigt skoj. Det bästa av allt, när du samlar plastförpackningar och slänger dem tillsammans förvandlas dem till ny plast och nya plastförpackningar! Vilket trolleri. Vid en första anblick kan Plastis framstå som skrämmande med det stora ögat och hornen på huvudet men det är helt fel. Han är väldigt snäll och ganska blyg.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 30

Tidningar kan Prassel läsa i evigheters evighet. Olösta korsord, roliga historier och gårdagens nyheter – ALLT vill hon läsa. Prassel gillar att vara ensam, hon sitter gärna lutad mot sitt favoritträd och läser och läser och läser. Om något av de andra monsterna kommer och stör henne, då skrämmer hon dem med en liten skakning av de gula taggarna på ryggen… Läskigt!

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 31

Stubben gillar att gå i skogen och luktar på blommorna, träden och annat gott. Han har alltid sin blåa sångfågel med sig på sina skogsturer. Stubben samlar på löv, kvistar och blommor och det bästa av allt är att det han samlar ihop blir till ny jord som man kan plantera nya träd eller blommor i. Visst är det toppen!?

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 32

Textilia är nyast i gänget och samlar på kläder och skor både sånt som är gammalt och slitet, men även kläder som är fina och kan användas igen. De kläder som kan användas igen lämnar hon iväg och resten hamnar på återvinning. Flamman tycker det är toppen att Textilia har kommit hit, för nu blir det ännu mindre saker som Flamman ska samla in.

Sopsamlarmonster - tillsammans för miljön 33

Wellpapp är en sorts pappersförpackning som har vågigt papp. Många ömtåliga paket kommer i wellpapp, därför känner Wellmer sig som en riddare som skyddar ömtåliga saker. Han älskar att återanvända wellpappen och gör ofta riddarslott utav gamla lådor. Wellmer har alltid varit lite feg och trott att han inte är tillräckligt modig för att vara riddare men med svärdet och skölden vågar han mer än han tror.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>