Snickarmästare får Sveriges största lärarpris: ”Stor ynnest”
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Snickarmästare får Sveriges största lärarpris

Snickarmästare får Sveriges största lärarpris

Publicerat av: Redaktionen

Leif Burman, snickarmästare och universitetslektor på Malmstens Linköpings universitet, får Ingemars Lärarpris som med prissumman på minst 500 000 kronor är Sveriges största lärarpris.

– Att få umgås med unga människor som verkligen vill någonting är en stor ynnest. Jag känner en stor tacksamhet, stolthet och ödmjukhet inför att få det här priset, säger Leif Burman.

Ingemars Lärarpris har instiftats av professor emeritus Ingemar Ingemarsson för att påminna om att goda lärare är lika viktiga för ett universitet som duktiga forskare. Priset delas ut av Ingemar Ingemarssons stiftelse för högre utbildning och går till lärare verksamma vid Linköpings universitet.

Priset delas ut vartannat år och först att få priset år 2020 var matematikläraren Daniel Carlsson. I år är det Leif Burman, snickarmästare och universitetslektor på Malmstens Linköpings universitet, som får ta emot det största lärarpriset i landet.

Snickarmästare får Sveriges största lärarpris: ”Stor ynnest”Leif Burman var redan i unga år klar över att han skulle bli möbelsnickare. Men att han blev lärare var mest en slump. Efter att ha läst på Carl Malmstens verkstadsskola, som det hette innan det blev en del av Linköpings universitet, fick Leif Burman ett vikariat på skolan i slutet av 1980-talet. Sedan har han, bortsett några år i mitten av 2000-talet, blivit kvar. En professionell och omtyckt lärare som betytt mycket för många unga svenska möbeldesigners i över 30 år.

– Jag tror inte att det finns några tricks för att bli en bra lärare. Är du engagerad och utstrålar att det du håller på med verkligen är kul, då blir du bra. Jag försöker att sätta studenterna i centrum, se deras problem, lyssna på deras funderingar och sen löser vi saker tillsammans, säger han.

Leif Burman fick, som första möbelsnickare, Möbelinstitutets formgivarstipendium 1986 och drev under många år en egen verksamhet vid sidan av lärarjobbet. Han var bland annat med och tog fram barnstolen i Carl Malmstens klassikerserie ”Lilla Åland” och tillverkade specialmöbler och inredning till företag och privatpersoner. På senare år har Leif Burman, efter utbyten med japanska mästare, fördjupat sig i boxtillverkning och har även varit med och startat besöksmålet Kulturgatan i småländska Bodafors.

Vad han kommer att göra med prispengarna, som är minst 500 000 kronor, är inte helt klart.

– Jag vill använda pengarna för att bli ännu bättre och förkovra mig. Jag har haft en dröm om att göra en referenssamling. Att ha förebilder har alltid varit viktigt för mig. Om jag skulle hitta ett sätt att göra saker som kan vara förebilder för kommande studenter vore det fantastiskt, säger Leif Burman.

Leif Burman tar emot Ingemars Lärarpris i samband med den akademiska högtiden vid Linköpings universitet i november.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>