Hem NYHETER Ugglo gör det roligare för eleverna att läsa och lära

Ugglo gör det roligare för eleverna att läsa och lära

Publicerat av: Redaktionen

Vi har träffat Jens Malmquist, COO på Ugglo, ett av våra medlemsbolag som sedan två år tillbaka erbjuder ett digitalt bibliotek med inlästa böcker för förskola och skola.

Ugglo växer så det knakar – idag är över 100 000 barn och elever i Sverige anslutna till Ugglo och hundratusentals böcker läses in varje månad. Företaget, som finns i Stockholm, har åtta anställda.

Stark ljudbokstrend

Ugglo har två huvudmål, berättar Jens, och det är att underlätta alla lärares vardag och att göra det roligare för eleverna att läsa och lära.

Vi såg för flera år sen att ljudbokstrenden växte starkare och starkare, samtidigt som det saknades en tjänst med bra funktioner och innehåll anpassat för skolväsendets behov, fortsätter Jens och menar att hur skolan konsumerar ljudböcker skiljer sig väldigt mycket från hur privatanvändare gör.

Ugglo gör det roligare för eleverna att läsa och lära

Jens Malmquist, COO på Ugglo

Tillsammans med tre andra grundade Jens företaget som växt snabbt under de två år som gått sen starten. Jens själv är jurist i grunden, men är nu COO på Ugglo. På frågan om varför han, efter åtta år i juristbranschen, valde att byta bana säger han att det var en kombination av att vilja vara med och bygga upp något bra och värdefullt för lärare och elever, samt potentialen han och hans medgrundare såg i tjänsten.

Ökat användande av digitala bibliotek

En stor majoritet av alla förskolor och skolor kommer att använda någon form av digitalt bibliotek och stöd i det läsutvecklande arbetet inom de närmsta åren, säger Jens. Ugglo vill vara en självklar del av det och bidra till att vända trenden att barn läser mindre och mindre. Jens berättar också att en expansion för företaget utanför Sveriges gränser är ett naturligt nästa steg för dem.

Låt det gå snabbare, men det behöver ta tid

Det finns en ambition och vilja i skolvärlden att arbeta med digitalisering, de flesta är nyfikna och se fördelarna upplever Jens och hans kollegor. Det är lätt att bli otålig och önska att det skulle gå ännu snabbare, samtidigt är det förståeligt att det behöver ta tid för att bli rätt och bra.

Slå hål på myterna

Att vara uppdaterade om vad som sker i vår omvärld är viktigt och en av anledningarna till att Ugglo är med i Swedish Edtech Industry, säger Jens och avslutar med att poängtera vikten av ett seriöst opinionsbildande arbete för att slå hål på de myter som ibland får fäste inom edtech och skolvärlden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>