Hem NYHETER ​El Sistema Play – gratis och tillgängligt för alla

​El Sistema Play – gratis och tillgängligt för alla

Publicerat av: Redaktionen

El Sistema Play är en digital lärplattform framtagen av Stiftelsen El Sistema Sverige för utveckling av El Sistema i hela världen.

Här finner du som är utövare, lärare och elev instruktionsfilmer för orkesterspel samt noter som ingår i El Sistemas gemensamma repertoar. Gratis och tillgängligt för alla!

​El Sistema Play – gratis och tillgängligt för alla

Musikpedagogen Teresa Hedborg har lett El Sistema-undervisningen i Angereds förskolor i Göteborg

I dagsläget finns 4 olika serier med 4 filmer i varje serie, som är 3-5 minuter långa vardera.

I serie 1 och 2 är det El Sistema Sveriges egna konstnärliga ledare Ron Davis Alvarez – uppvuxen i Venezuela och upplärd av grundaren J.M. Abreu.

Ron talar om grunderna i orkesterspel för barn, hur man lär barn att hålla sitt instrument, hur man blir en bra förebild och ledare för sina elever, vikten av disciplin i klassrummet, men också om teknik, musikteori och gruppdynamik. Det finns även noter att ladda ner.

Serie 3 ägnas musikundervisning i förskolan. Musikpedagogen Teresa Hedborg, som har lett El Sistema-undervisningen i Angereds förskolor i Göteborg ända sedan starten 2010, delar med sig av sitt stora kunnande. I filmerna får man se hur Teresa startar en musiklektion för 6-åringar, men också om sin egna metod, ”Vita händer”, som sammanför elever med olika språk eller barn som är döva, och vikten av magi för att väcka barns nyfikenhet.

– ”Viktigast av allt är att sprida kärlek och att det ska vara kul att komma till musikstunden. Att uppleva musiken med alla sinnen är grundläggande när vi jobbar med barn i förskolan”, säger Teresa Hedborg.

I del 4 är det specialpedagogen Christel Weiner, som är verksam vid kulturskolorna i Partille som lär ut hur hon arbetar med barn med olika funktionsvariationer. Man får till exempel se hur hon använder färger och bilder i sin undervisning och hur hon lägger upp sina lektioner. Christel är också ansvarig för Solorkestern, för barn med särskilda behov. Solorkestern är ett samarbete mellan Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, Stiftelsen El Sistema Sverige och Partille kommun.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>