Hem SKOLPARTNERNATUR & KULTUR ​Tillgänglighet och lektionsstöd i fokus med nya Digilär

​Tillgänglighet och lektionsstöd i fokus med nya Digilär

Publicerat av: Redaktionen

Edtech-bolaget Digilär släpper en rad nyheter i sina heldigitala läromedel lagom till höstterminen 2019.

Arbetet genomförs i sommar och lärare och elever kommer att mötas av ett enklare, snyggare och smidigare Digilär till terminsstarten.

​Tillgänglighet och lektionsstöd i fokus med nya Digilär

De nya funktionerna och utvecklingen i Digilär är framtagna med inspel från de lärare och elever som använder läromedlen varje dag.

– Våra användare kommer att få en helt ny upplevelse – med Digilärs styrkor bevarade. Grunden för utvecklingen är givetvis synpunkter och förslag från kunderna, men även vår ambition att vara tekniskt ledande inom digitala läromedel. Man kan förvänta sig mängder med utveckling i varenda del av Digilär, säger Mikael Wahss, utvecklingschef på Digilär.

Individanpassning för eleven – Digilärs signum

​Tillgänglighet och lektionsstöd i fokus med nya Digilär”Anpassat för alla” har alltid varit ett signum för Digilär. Med stöd från bl.a. Specialpedagogiska skolmyndigheten har ett flertal olika stödfunktioner utvecklats som finns i Digilär redan idag.

Det handlar bland annat om fokusläge för att få en renare yta att läsa på för eleven, möjlighet att bläddra i stället för skrolla, läslinjal, texter på olika nivåer och typsnitt för elever med dyslexi. Nu tar Digilär detta ett steg längre.

 I nya Digilär får elever som behöver stöd för sin läsning och koncentration än mer stöttning. Fokusläge blir standard – det blir alla elever hjälpta av. Och nu kan eleven lyssna, inte bara på texter, utan också på frågor, uppgifter och även matematikens arbetsflöden – något som är efterfrågat av elever, lärare och specialpedagoger runt om i landet, säger Cecilia Lilja, produktionschef på Digilär.

Stor frihet och stöttning till läraren

En betydande nyhet är att läraren kan skapa egna arbetsupplägg för sina elever. Det finns möjlighet att planera undervisningen med innehåll från alla lärarens Digilär-läromedel, blandat med eget material, samtidigt som det alltid finns en färdig läromedelsstruktur att utgå ifrån.

Med Digilär får läraren möjlighet att nyttja alla fördelar som ett digitalt läromedel kan ge, som smidigare kommunikation med eleven och förenklad uppföljning. Möjlighet till stöd och fördjupning för eleven på olika nivåer hjälper läraren att hålla klassen samlad.

Nytt men ändå som vanligt

Uppdateringen görs under sommaren och för användarna är det bara att logga in som vanligt till höstterminen för att komma in i nya Digilär.

5 nyheter i Digilär

1. Allt innehåll kan fås uppläst – även frågor och uppgifter. Digilär väljer automatiskt mellan inläst tal och talsyntes.

2. Eleven har sitt material lätt åtkomligt. Filinlämning direkt i uppgiften gör det möjligt att tala in sitt svar i t.ex. sin mobil och lämna in ljudfilen till läraren. Eleven kan svara med en film, en bild eller en text. Svaret blir lättillgängligt för både lärare och elev.

3. Förenklad navigering.

4. Läraren kan planera sin undervisning med en helt ny funktionalitet.

5. Det går att jobba vidare även utan uppkoppling.

Läs mer om nya Digilär på digilär.se.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>