Hem NYHETER Södra Dalarnas Sparbank satsar 1 miljon kronor på högstadieskolor

Södra Dalarnas Sparbank satsar 1 miljon kronor på högstadieskolor

Publicerat av: Redaktionen

Under tre år får eleverna på Avesta och Hedemoras högstadieskolor arbeta med det sociala samspelet kring värderingar, fördomar, attityder, jargonger och mycket mer.

Metoden kallas Lika Olika och ger skolan verktyg för positiv förändring vad gäller bland annat stärkt självkänsla, ökat civilkurage, respekt och tolerans. Ämnena ingår i skolplanen och lärarna får ett värdefullt stöd med Lika Olika.

Södra Dalarnas Sparbank satsar 1 miljon kronor på högstadieskolor

Rektorerna för skolorna i Hedemora kommun från vänster Linus Eriksson, Ann Eriksson, Linda Svedlund, Sofia Östman och Rikard Floridan.

-Vi vill bidra till bestående positiva förändringar som är viktiga för att eleverna ska må bra och vara goda medmänniskor. Vi tror på ett långsiktigt arbete och har därför erbjudit skolorna att arbeta med detta under tre års tid.

Vi är så glada över att alla högstadieskolor i Avesta och Hedemora tycker det här är viktigt och har tackat ja, säger Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank.

I Lika Olika-metoden omfattas lärare, elever och vårdnadshavare. Samarbetspartner är det sociala företaget Lika Olika, grundat av Mary Juusela.

Mary har bott tillsammans med 700 svenska familjer under ett decennium och vet att det är vid köksbordet värderingarna sätts. Mary har startat Lika Olika-metoden för att skapa tolerans för olikheter.

-Vi får inga körkort för hur vi ska funka som människor. Det måste vi klura ut själva för att inte såra varandra eller oss själva. Forskning visar att empatin i samhället har minskat, därför är det extra viktigt att vi påminns om att vi alla bär på ryggsäckar av erfarenheter, roliga minnen och jobbiga minnen. Tack vare Södra Dalarnas Sparbank får vi chans att sätta medmänskligheten i fokus så att vi kan leva tillsammans på ett hållbart och tolerant sätt, säger Mary Juusela, grundare av Lika Olika

Följande skolor arbetar med Lika Olika Hedemora kommun: Olympica, Annaskolan och Vasaskolan. Avesta kommun: Domarhagen, Åvestadal och Johan Olovskolan.

Satsningen är en del av samhällsnyttan inom Södra Dalarnas Sparbank.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>