Aktiv Skola lanserar Nätsmart på lätt svenska
Hem UTBILDNING Aktiv Skola lanserar Nätsmart på lätt svenska

Aktiv Skola lanserar Nätsmart på lätt svenska

Publicerat av: Redaktionen

Forskning visar att barn och unga med intellektuella och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar löper större risk att utsättas för övergrepp på internet och det har varit svårt att hitta undervisningsmaterial för de här grupperna.

Aktiv Skola har därför tagit fram ett nytt utbildningsprogram för att förebygga grooming – riktat till såväl yngre barn som till barn och unga som av olika anledningar har svårt att ta till sig konventionellt utformat material.

Innehåll och fakta i Nätsmart på lätt svenska bygger på Aktiv Skolas föreläsning Nätsmart, men här är språket och pedagogiken anpassade för dessa målgrupper.

– Vi har under lång tid via olika kanaler fått stark bekräftelse på att vår föreläsning Nätsmart har nått ut och gör mycket nytta. Vi har också förstått att det fanns en lucka här, vi har inte nått ut till alla barn, det vill säga de litet yngre och barn med till exempel IF- och NPF-diagnoser, barn som dessutom löper en ökad risk att utsättas. Vi tog kontakt med pedagoger med specialkunskaper och fick ovärderliga tips och råd om hur materialet bäst skulle utformas för att nå fram, berättar Lars Erlandh, verksamhetschef på Aktiv Skola.

Aktiv Skola lanserar Nätsmart på lätt svenskaUtbildningen finns tillgänglig kostnadsfritt på aktivskola.org och kan genomföras när som helst. Faktaavsnitt varvas med en dramatiserad följetong, faktafrågor och diskussionsfrågor. Den kan genomföras individuellt, tillsammans med en vuxen eller som en gruppuppgift i skolan.

– Vi är glada och stolta över det här materialet. Med hjälp av pedagoger och ett fantastiskt produktionsbolag har det blivit över förväntan och nu hoppas vi att det ska nå så många som möjligt och göra verklig skillnad, säger Lars Erlandh.

Nätsmart på lätt svenska – Klicka här för att komma till utbildningen.

 Aktiv Skolas arbete mot grooming

Aktiv Skola jobbar aktivt mot grooming, det vill säga när vuxna, oftast under falsk identitet, skapar kontakt med barn på internet eller i sociala medier i syfte att utnyttja dem sexuellt. Grooming är ett växande problem som går längre och längre ner i åldrarna, och vi tror på att redan tidigt informera om riskerna. Därför tar vi fram utbildningsmaterial i ämnet som är kostnadsfritt för skolorna och vi har under flera års tid utbildat barn, skolpersonal och vuxna i vår föreläsning Nätsmart.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>