Ny undersökning: 91 % har inte lärt sig om privatekonomi i skolan
Hem UNDERSÖKNING Ny undersökning: 91 % har inte lärt sig om privatekonomi i skolan

Ny undersökning: 91 % har inte lärt sig om privatekonomi i skolan

Publicerat av: Redaktionen
  •  9 % av svenskarna har fått sin kunskap om privatekonomi från skolan.

  • 45 % tycker att det är skolan som är ansvarig för att lära oss om

  • 40 % har fått sin kunskap från sina föräldrar eller sin
  • 29 % har lärt sig själv genom självstudier.

Få svenskar (9 %) har fått sin kunskap om privatekonomi från skolan. Samtidigt anser 45 % att det är just skolan som bör vara huvudansvarig för att lära oss om privatekonomi. Det visar en ny undersökning från Yougov, på uppdrag av Anyfin, som handlar om svenskarnas ekonomiska hälsa.

Ny undersökning: 91 % har inte lärt sig om privatekonomi i skolanInflation, ökade levnadskostnader och stigande räntor – Svenskarnas ekonomi är fortsatt ansträngd. 27 % uppger att de har svårt att få ekonomin att gå ihop varje månad och 28 % uppger att deras skulder har ökat under de senaste året. Samtidigt skäms många svenskar över sina skulder (20 %) och har svårt att prata om sin situation med vänner och familj (21 %).

Undersökningen visar också att kvinnor får mer än hälften (51 %) av sin kunskap om ekonomi från sin familj, medan män får sin kunskap från antingen familj (30 %) eller självstudier (34 %).

“Siffrorna i rapporten talar för sig själva – 91 % har inte lärt sig om privatekonomi i skolan”, säger Felix Sjöholm, ekonomihälsoexpert på Anyfin. “Istället får man själv söka efter information, utbilda sig eller så får man kunskapen från sin familj. Det innebär att kunskapen blir ojämnt fördelad beroende på ekonomiska, geografiska och sociala faktorer.”

Brist på finansiell utbildning kan leda till ogenomtänkta köp, särskilt online där det är lätt att handla för pengar man inte har – 34 % av svenskar har någon gång ångrat ett onlineköp på grund av hur det har påverkat deras ekonomi och 18 % har en aktiv delbetalning just nu, visar samma undersökning.

“Vi lever i en värld där pengar bara är ett klick bort. När vi inte använder kontanter i samma utsträckning som förut blir pengar mer abstrakt, och det är lätt att spendera mer än vad ens ekonomi tillåter. Har man inte har lärt sig vad det innebär att handla på kredit, och vilka konsekvenser det kan medföra, är det lätt att hamna i en skuldspiral”, fortsätter Felix Sjöholm.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>