Hem På gång Större fokus på det förebyggande

Större fokus på det förebyggande

Publicerat av: Redaktionen

Elevhälsoarbetet har varit för inriktat på att åtgärda problem.

Nu visar ett pilotprojekt med åtta skolor i Stockholms stad på möjligheterna med ett mer förebyggande och hälsofrämjande arbetssätt.

– Det handlar inte bara om att jobba på individnivå och rädda elever, utan också om att förebygga. Nu ser vi mer till hela gruppen och vi lär av varandra.

Större fokus på det förebyggandeDet berättar resurspedagogen Veronica Sundberg tillika certifierad taktilmassör i LÄRA Stockholm.Hon ingår i elevstödsteamet på Thorildsplans gymnasium som är en av utbildningsförvaltningens pilotskolor för att få igång ett mer förebyggande och hälsofrämjande arbetssätt inom elevhälsovården.

I teamet finns också två skolsköterskor, två kuratorer, en specialpedagog, två speciallärare och två studie- och yrkesvägledare. Och som chef för teamet en av skolans tre rektorer.

En annan viktig ingrediens i det nya arbetssättet är att specialpedagogen Maria Lindgren oftare arbetar tillsammans med läraren i klassrummet utifrån ett inkluderande arbetssätt. Det innebär att fler elever i klassen får stöd.

– När det är problem i en klass kan det också hända att det är läraren som ber oss att samla teamet. Med många ögon och med all den kompetens som finns i teamet har det blivit lättare att hitta olika lösningar.

Sedan 2014 lyfter skollagen fram att skolan är skyldig att erbjuda extra anpassningar efter elevens individuella behov. För en elev med hörselskada har Thorildsplans gymnasium nyligen byggt om ett klassrum med bland annat heltäckningsmatta och ljuddämpande material.

Catharina Sackemark Larsson på utbildningsförvaltningen är samordnare för stockholmsskolornas elevhälsoarbete. Hon konstaterar att det tar tid att förändra elevhälsoteamen och att Thorildsplans gymnasium kommit en bra bit på väg.

– Erfarenheterna från projektet ska spridas vidare. I kommunfullmäktiges budget är elevhälsoarbetet ett prioriterat område.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>