Hem PÅ GÅNG Förintelsens minnesdag – från norr till söder

Förintelsens minnesdag – från norr till söder

Publicerat av: Redaktionen

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation.

Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 75 år sedan. Runt om i Sverige genomförs en mängd arrangemang.

Förintelsens minnesdag – från norr till söder– Förintelsens minnesdag är en dag då vi hedrar alla de som mördades under Förintelsen. Judar, romer, homosexuella, funktionsnedsatta och andra grupper som föll offer för den nazistiska regimen. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde, säger Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors.

I Sverige har Forum för levande historia regeringens uppdrag att främja arbetet med Förintelsens minnesdag runt om i landet. I år uppmärksammas minnesdagen med en mängd evenemang från norr till söder i form av exempelvis minnesceremonier, utställningar och seminarier.
Läs mer i Forum för levande historias minnesdagskalendarium

Ett sätt att uppmärksamma Förintelsens minnesdag är att använda Forum för levande historias miniutställning som kan laddas ned och sättas upp i till exempel skolor och bibliotek. Årets minnesdagsutställning Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, s.k. Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Barnen blev mottagna av familjer, barnhem och andra boenden i exempelvis Dalsland, Dalarna, Skåne, Uppsala, Göteborg och Stockholm.

I Stockholm visas utställningen vid Sergelstorg under perioden 27 januari – 27 februari, samt i större format i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan under perioden 25 januari – 15 september.

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm anordnar Forum för levande historia en minnesceremoni den 27 januari kl. 17.00 med ljuständning, tal och musik. Medverkar gör bland andra historikern Jan Grabowski, Tobias Rawet, som överlevde ghettot i Lodz och Ravensbrück-lägret som barn, samt inrikesminister Mikael Damberg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>