Nu kan vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten
Hem PÅ GÅNG Nu kan vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten

Nu kan vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten

Publicerat av: Redaktionen

Med start 15 januari, kan vårdnadshavare önska på vilken skola dom helst vill att deras barn ska gå på från och med hösten.

Det gäller barn som ska börja förskoleklass eller som behöver byta skolenhet på grund av att de går sista årskursen på sin skolenhet.

Vårdnadshavare kan önska skola från och med den 15 januari till och med den 15 februari. Grundskoleförvaltningen utgår alltid från vårdnadshavares önskemål när de bestämmer vilka skolenheter eleverna ska gå i.

– Men det är viktigt att förstå att alla elever inte kommer kunna få en plats på den skolenhet de helst vill gå på. Även om det finns plats för alla elever på någon av våra skolenheter, så är det ibland fler som önskar en viss skolenhet än vad det finns lediga platser, förklarar Helena Sjöberg avdelningschef styrning och ledning.

Inga stora regelförändringar inför 2022 

Nu kan vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten– I år har vi strävat efter att göra reglerna tydligare för vårdnadshavarna, säger Helena Sjöberg.

I en del geografiska områden är det fortfarande färre skolplatser än vad det finns elever. Därför finns det nu ett tillägg om att grundskoleförvaltningen får göra undantag från reglerna om det inte är möjligt att lösa problemen.

– Detta gör att varje elev får en rimlig skolplacering, samtidigt som vi får en lösning för vad som är bäst för alla elever i Göteborgs stad menar Helena Sjöberg.

Rätt till en skola nära hemmet

Grundskoleförvaltningen kan inte säga i förväg vilka elever som kommer att få skolplatser på vilka skolenheter. Däremot har alla elever rätt till en skola nära hemmet.

Tydligt var eleverna kan få en skolplats

Med ”Skolkartan”, som finns på www.goteborg.se/onskaskola kan vårdnadshavare skriva in sitt barns folkbokföringsadress och i vilken årskurs hen ska börja. Då ser de vilka skolenheter som ligger närmast hemmet och i vilka skolenheter barnet kan få en skolplats.

– Självklart kan vårdnadshavare även önska andra skolenheter än de som ligger närmast hemmet. Men med ”Skolkartan” kan vårdnadshavarna se vilka skolenheter som är aktuella för det egna barnet om de inte aktivt önskar en skolenhet längre bort, säger Helena Sjöberg.

Alla avstånd mäter Skolkartan skolvägen, vilket framför allt betyder gång- och cykelväg.

Vårdnadshavare kan följa sitt ärende

Under ”mina sidor” på e-tjänsten kan vårdnadshavare följa sitt ärende. Där kan de även i slutet av mars se beslutet om skolplacering för sitt barn.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>