Italiensk filosof hedersdoktor vid Högskolan i Skövde
Hem REPORTAGE Italiensk filosof hedersdoktor vid Högskolan i Skövde

Italiensk filosof hedersdoktor vid Högskolan i Skövde

Publicerat av: Redaktionen

Luciano Floridi är filosof och medgrundare av forskningsfälten informationsfilosofi och informationsetik. Han arbetar vid Oxfords universitet som Professor of Philosophy and Ethics of Information och vid Universitetet i Bologna där han är professor i Sociology of Culture and Communication samt chef över Centre for Digital Ethics. Den 17 september promoveras Luciano Floridi till hedersdoktor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.

Vartannat år håller Högskolan i Skövde en akademisk högtid, där nya professorer installeras och hedersdoktorn promoveras. Luciano Floridi utnämns till hedersdoktor vid Högskolan i Skövde för sina insatser inom Högskolans övergripande tema ”Digitalisering för hållbar utveckling”.

– Jag är djupt hedrad och ödmjuk över utmärkelsen. Högskolan i Skövde ligger i framkant inom utbildnings- och forskningsverksamhet inom några av de viktigaste områdena för vårt informationssamhälle, exempelvis datavetenskap, bioinformatik och dataspelsutveckling. Det är ett privilegium att få vara med i en så levande gemenskap. Högskolans internationella motto är ”You Create Reality” och jag är exalterad över att bli en del av detta större ”du”, säger Luciano Floridi.

Informationsfilosofins förgrundsgestalt

Luciano Floridis akademiska bana började i hemstaden Rom, där han studerade filosofi vid Rome University La Sapienza. Han disputerade sedan inom filosofi vid University of Warwick i Storbritannien. Luciano Floridi innehar många titlar, men är i första hand Professor of Philosophy and Ethics of Information vid Oxfords universitet samt Professor of Sociology of Culture and Communication vid Universitetet i Bologna, där han är chef över Centre for Digital Ethics.

I sin forskning har Floridi fokuserat på informationsfilosofi och informationsetik, fält som knyter ihop filosofi och etik med informationsteknologi och datavetenskap. Som förgrundsgestalt inom dessa fält har Luciano Floridi citerats tiotusentals gånger av andra forskare, inte minst tack vare hans grundläggande skrifter inom området, inklusive The Philosophy of Information (2011), The Ethics of Information (2013), och The Logic of Information (2019). Böckerna är en del av Floridis största, och kanske viktigaste projekt: en tetralogi om informationsfilosofins grunder, kallad Principia Philosophiae Informationis.

Italiensk filosof hedersdoktor vid Högskolan i Skövde

Luciano Floridi utnämns till hedersdoktor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde den 17 september.

– Jag anser att filosofi är konceptuell design. Och jag tror att vi behöver konceptuell design för att utveckla ett mänskligt projekt som tar itu med utmaningarna och möjligheterna som skapas av den digitala revolutionen, inte bara för att ställa rätt frågor, utan för att identifiera de bästa svaren. Vi måste förstå mer, så att vi kan utforma våra verkligheter bättre och därmed gynna mänskligheten och hela miljön. Filosofi måste vara en del av lösningen, säger Luciano Floridi.

Som en naturlig påföljd av sin omfattande forskningsverksamhet är Floridi även medlem i flera nationella och internationella kommittéer och råd, både i Storbritannien, i EU, i Vatikanstaten och i EU-kommissionen. Han samarbetar också med företag och organisationer som Facebook, Google, Microsoft, Alan Turing Institute, Vodafone Institute och UNESCO.

Stort inflytande inom området

I motiveringen till utnämning som hedersdoktor vid Högskolan i Skövde står att Luciano Floridis insatser inom datavetenskap, och inte minst inom Högskolans tema ”Digitalisering för hållbar utveckling”, inte kan överdrivas.

– Svårigheten med att beskriva professor Floridis bidrag till ämnet informationsteknologi – både akademiskt, i form av forskning, såväl som praktiskt, i form av dess tillämpning i olika privata och offentliga sammanhang – är inte att hitta enstaka bidrag att lyfta, utan snarare att sålla mellan den stora mängd alternativ som existerar.

Luciano Floridi promoveras till hedersdoktor under Högskolans akademiska högtid den 17 september. Han kommer att besöka Skövde och Högskolan vid ett senare tillfälle.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>