Hem NYHETER Miljoner utsatta barn får livsviktig coronainformation från svensk stiftelse

Miljoner utsatta barn får livsviktig coronainformation från svensk stiftelse

Publicerat av: Redaktionen

FN varnar nu för att covid-19 drabbar världens barn mycket hårt.

Det gäller alla barn, men särskilt de som redan är fattiga och utsatta.

Nu gör World’s Children’s Prize-stiftelsen (WCP) – som driver världens största årliga utbildningsprogram för barn om rättigheter, demokrati och hållbar utveckling – en akut global informationsinsats för de mest utsatta, bland dem tidigare barnsoldater och skuldslavbarn.

Miljoner utsatta barn får livsviktig coronainformation från svensk stiftelse

– Genom vårt unika globala nätverk av barn som utbildats till WCP-barnrättsambassadörer sprider vi livsviktig coronainformation till bland andra skuldslavbarn i Pakistan, tidigare barnsoldater i östra Kongo, till flickor som utsätts för övergrepp i södra Afrika eller är i riskzonen för människohandel i Nepal, säger Magnus Bergmar, VD WCP Foundation.

Det handlar om att undvika smittspridning, men också om rätten till skydd mot våld. Informationen sprids även till barn i Sverige.

Insats för de hårdast drabbade barnen

Barn får oftast milda symtom av covid-19, men i övrigt drabbas de hårt av stängda skolor, utegångsförbud, överlastad sjukvård och ökad fattigdom. Inte minst flickorna riskerar att drabbas. Genom material unikt anpassat till de mest utsatta grupperna sprider WCP livsviktig kunskap till miljoner barn, inte bara på de stora språken utan även på bl.a. shona, swahili, shangaan, nepali och urdu. Barnen utbildar i sin tur sina familjer, kompisar, grannar och lokalsamhällen.

  • Rätten till utbildning har upphört
    Nästan alla skolor har stängt världen över. Det innebär att den tredjedel av världens barn och unga som saknar tillgång till internet nekas rätten till utbildning. Särskilt flickor drabbas då många aldrig kommer att få återvända till skolan.
  • Mat & hälsa
    För 310 miljoner barn är skolmaten deras enda dagliga näringsintag. De går nu hungriga. Vaccinationsprogram mot polio har stoppats helt och vaccinationer mot mässling har upphört i minst 23 länder. Detta och en världsomfattande recession kan göra att ytterligare hundratusentals barn dör 2020.
  • Hotad trygghet och säkerhet
    För många barn är skolan deras enda trygga plats. De som upplever våld och övergrepp i hemmet är nu än mer utsatta. När vuxnas stress ökar riskerar ännu fler barn att drabbas, inte minst flickor som pressas till tvångsäktenskap.

Även i Sverige påverkas barn negativt av pandemin, i synnerhet i socioekonomiskt svaga områden och barn med behov av särskilt stöd. WCP sprider här informationen genom skolor, och berättar då även om konsekvenserna för de fattigaste barnen jorden runt.

Global rättighetsutbildning

World’s Children’s Prize utbildningsprogram når årligen miljoner barn som stärks med kunskap om barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Majoriteten lever i fattiga och konfliktutsatta länder, och många av barnen har aldrig tidigare fått veta att de har rättigheter.

Brett stöd

Insatsen har möjliggjorts med stöd från Svenska Postkodlotteriet, Forum Syd, Drottning Silvias Stiftelse Care About the Children, Survé Philanthropies, Kronprinsessan Margaretas Minnesfond, Sparbanksstiftelsen Rekarne och Twitch Health Capital, och i samverkan med WCPF:s lokala samarbetsorganisationer i länder i Asien, Afrika och Latinamerika.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>