Yrkeshögskolan (YH) blir en allt vanligare utbildningsform i Sverige.
På yrkeshögskolan Nackademin ökade ansökningarna i år med 35 %.
Störst är intresset för utbildningar som leder till yrken som frontendutvecklare, byggnadsingenjör för hållbart byggande och digital kommunikatör i sociala medier.
-Obligatorisk praktik och nära samarbete med arbetsmarknaden kan vara orsaker till det stigande intresset. 96 % av våra studenter hade jobb efter examen förra året, säger Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin.
I maj presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) sin årsrapport som visar att antal ansökningar till yrkeshögskolan i Sverige ökade med 18 % mellan 2017 och 2018. Dessutom meddelade myndigheten tidigare i år att platserna i landet ska öka med 45 % till år 2022.
Högst prioriterat är utbildningsområdena samhällsbyggnad och byggteknik, teknik och tillverkning samt data och it.
På yrkeshögskolan Nackademin ökade ansökningarna till höstens utbildningar med hela 35 % från föregående år. Dessutom ser skolan ett extra stort intresse för så kallade preparandkurser som vänder sig till sökande som saknar en specifik behörighet, som exempelvis Programmering A, för att kunna söka till en av utbildningarna.
-Sökande till preparandkurserna ökade med över 70 % under vårens ansökningsperiod. Dessa förberedande kurser fyller en viktig funktion, säger Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin och fortsätter:
-Hela grundidén med yrkeshögskolan är att utbildningar endast kan existera om det finns en uttalad efterfrågan på arbetsmarknaden. Preparandkurserna öppnar snabbt dörrar för personer som är intresserade av specialiserade yrken där framtida arbetsgivare sagt att det finns jobb.
Majoriteten av examinerade i jobb efter examen
Ett utbildningsområde som utmärkt sig särskilt på Nackademin är byggutbildningar. Där har antalet kvinnliga sökande ökat med 64 % från 2018 till 2019. Flest ansökningar kom in till Nackademins utbildningar som leder till yrkena frontendutvecklare, programutvecklare inom Java, digital kommunikatör i sociala medier och byggnadsingenjör med inriktning mot hållbart byggande. Myndigheten för yrkeshögskolan rapporterar att över 90 % av de examinerade YH-studenterna i Sverige hade jobb efter examen 2018 och Astrid Westfeldt Corneman lyfter synergin mellan yrkeshögskolan och arbetsmarknaden som en tänkbar anledning till varför intresset för YH i Sverige ökar.
-Utbildningarna tas fram med hjälp av representanter från arbetsmarknaden för att säkra att studenterna får rätt kunskap och verktyg för att snabbt få jobb. Praktik gör det också möjligt för studenterna att tidigt bygga relationer med potentiella arbetsgivare. Men främst utbildar våra studenter sig till ett yrke och inte inom ett ämne vilket blir en effektiv språngbräda ut i arbetslivet.