Hem POLITIK Välkommet att regeringen vill förbjuda könsuppdelade klasser

Välkommet att regeringen vill förbjuda könsuppdelade klasser

Publicerat av: Redaktionen

I september förra året kritiserade Humanisterna i en debattartikel att skolinspektionen godkänner könsseparation i undervisningen.

Vi skrev då:
Frågan är varför en statligt finansierad skola ställer upp på detta – till och med bejakar och förstärker uppfattningen att flickor och pojkar redan från sex års ålder ska ha begränsat umgänge.

Välkommet att regeringen vill förbjuda könsuppdelade klasserHur kan detta anses vara i linje med formuleringen i läroplanen – “Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster”?

Det är därför mycket glädjande att utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) nu annonserar att regeringen avser att förbjuda könsuppdelade klasser. För det är som Fridolin säger till Sveriges Radio:

Är det så att man upplever att man har problem att ha pojkar och flickor tillsammans så ska man ta tag i de problemen, inte undvika dem genom att helt enkelt skilja könen åt.

Förhoppningsvis kommer nu Skolinspektionen, som fått uppdraget att utreda hur läroplanen ska ändras, agera skyndsamt. Välkommet att regeringen vill förbjuda könsuppdelade klasserSkolan har en viktig roll i att verka för jämlikhet mellan kvinnor och män, i dag sviks många barn i detta hänseende.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>