Två Helsingborgsprojekt nominerade till pris
Hem Nyheter Två Helsingborgsprojekt nominerade till pris

Två Helsingborgsprojekt nominerade till pris

Publicerat av: Redaktionen

Förskoleroboten Laiban och arbetsmarknadsprojektet Rekrytera är båda nominerade till GötaPriset som delas ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor.

Två Helsingborgsprojekt nominerade till pris

Laiban, som utvecklas inom ramen för H22, finns nu tillgänglig för alla stadens förskolor och håller på att implementeras.

GötaPriset har delats ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor sedan 1989. Förutom äran belönas det vinnande projektet med en check på 100 000 kronor. De nominerade projekten kommer att presenteras på Kvalitetsmässan som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg i november.

Simon Melin är förskollärare och initiativtagare till Laiban, en AI-robot i en iPad som nu finns tillgänglig för alla stadens förskolor.

– Utvecklingen av Laiban har varit och är en spännande resa att vara med på där barnen är aktiva, kreativa medutvecklare och nöjda slutanvändare. Från att ha varit en liten idé om att barnen borde ha en AI som svarar på deras återkommande frågor till att vara en produkt som nu finns på deras förskolor är riktigt häftigt, säger han.

Numera har Laiban också en ”syster”, nämligen Britt-Mari, som är en liknande robot inom äldreomsorgen. Ambitionen från Helsingborgs stads sida är att i nära samverkan med invånare, näringslivet och akademin ta fram plattformslösningar som kan skapa värde inom flera olika områden.

– Laibanplattformen är just ett sådant exempel där vi genom att dela innovationsidéer och utveckling på ett effektivt och skalbart sätt kan skapa ökad livskvalitet och värde för flera olika invånargrupper, som delar samma grundbehov av att kommunicera och få svar och stöd i vardagen. Målet är nu att skala upp den här lösningen till ännu fler verksamheter och även dela med oss av utvecklingen till andra kommuner och regioner, säger Lisa Olsson som är innovationschef i Helsingborgs stad.

Det andra projektet som nominerats är Rekrytera som syftar till att hitta effektiva vägar ut på arbetsmarknaden för boende på Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal. Det görs bland annat genom jobbcoaching och nära samarbete med arbetsgivare. Sedan starten 2017 har 90,3 procent av de inskrivna, motsvarande 362 personer, gått vidare till arbete eller studier.

– Förutom det goda samarbetet mellan organisationer, i arbetsgruppen och med invånare så är vi också glada över det engagemang vi får från företag och arbetsgivare. Att arbeta nära och tillsammans med både invånare och arbetsgivare i området ger resultat, säger projektledare Martin Olsson.

Cherin El-Hasan är processledare för Rekrytera från Arbetsförmedlingen:

– En tydlig planering har lett till att deltagare är arbetslösa en kortare tid och rustas utifrån behov från de olika samverkansparternas verktygslåda. Att skapa långsiktighet och hållbara metoder tar tid och bygger på förtroende mellan individ och myndighet men även mellan samverkansparter, säger hon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>