Barn och ungdomar i Helsingborg arbetar med sensorer tillsammans med konstnärer
Hem KOMMUNER Ungdomar i Helsingborg arbetar med sensorer tillsammans med konstnärer

Ungdomar i Helsingborg arbetar med sensorer tillsammans med konstnärer

Publicerat av: Redaktionen

Deltagare från föreningen CoderDojo Helsingborg kommer tillsammans med konstnärer från Internet of Things- och konstprojektet Över sundet att hämta in data från Helsingborgs omgivningar.

Med hjälp av data från både Helsingborg och Helsingör kommer projektets ljusinstallation visa städernas mående i realtid.

Barn och ungdomar i Helsingborg arbetar med sensorer tillsammans med konstnärer

Internet of Things- och konstprojektet Över sundet samlar in data från Helsingborg och Helsingör, och visar städernas mående i realtid genom en ljusinstallation.

Installationens ljus kommer att ändra färg och intensitet beroende på hur mycket data konstverket inhämtar. Ljusinstallationen är kopplad till sensorer som mäter städernas lufttryck, temperatur, luftfuktighet, partikelföroreningar och bullernivåer. Totalt kommer 60 sensorer befinna sig i Helsingborg och Helsingör och skötas av barn och ungdomar i bägge städerna. Installationen hämtar även data från hur mycket aktivitet som sker på städernas sociala medier och från en webbapplikation där invånare kan registrera sitt mående manuellt.

Under den 8 och 15 mars arrangeras workshops på Mindpark tillsammans med Över sundets konstnärer och CoderDojo. Barnen och ungdomarna ska få lära sig hantera och läsa sensorerna. Konstnärerna kommer att informera om sensorernas tekniska aspekter, vilka möjligheter som finns med att hämta in data men också dess konsekvenser. Tillsammans kommer de utforska hur teknik och konst kan arbeta tillsammans.

”Barnen och ungdomarna har en av de viktigaste rollerna i processen med att göra ljusinstallationen levande. Deras deltagande är en del av konstverket. Utan deras engagemang berättar installationen ingen historia eller ger oss en bild av måendet i och mellan Helsingborg och Helsingör”, säger Alexandra Hvalgren, processledare, Helsingborgs stad.

Konstinstallationen kommer att ställas ut på Kulturværftet i Helsingör under april månad 2022. I Helsingborg visas installationen från den 3 juni till och med den 3 juli på Dunkers kulturhus. Konstverket är en av programpunkterna på den internationella stadsmässan H22 City Expo. Konstnärer och designer för projektet är Johan Gelinder, Emil Berzén från Sverige och Healthy Mind Tech från Danmark, bestående av Paula Petcu, Troels Nielsen, Martin Basterrechea, Alastair Clewlow och Kim Ng.

Du är hjärtligt välkommen att delta eller observera när konstnärerna möter CoderDojo, anmäl dig via kontaktuppgifterna nedan vid intresse.

Mer info https://mindpark.se/helsingborg/ 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>