[PÅ STAN MED] Tydliga återkopplingar till elever för att nå sina kunskapsmål. Det är tanken bakom ett nytt digitalt verktyg som används i Google Classroom.
– Vi ska bli det självklara valet i hela skolvärlden, säger medgrundaren Ian Rattigan på företaget Studybee.
Skolarna har under många år digitaliseras. Men många lärare upplever än att en del skolsystem är krångliga för att kunna planera undervisningen effektivt, sätta betyg och göra elevuppföljningar.
Så kom Googles utbildningsplattform Classroom för två år sedan. Och gratisverktyget Google Classroom blir allt mer efterfrågat hos skolor runt om i världen. I lätthanterliga Classroom samlas i princip allt digitalt klassmaterial på ett ställe. Lärarna kan bland annat kommunicerar med sina elever som i sin tur kan dela grupparbeten med varandra eller svara på frågor i flödet.
– Google Classroom hanterar logistiken kring inlämningsuppgifterna. Men lärarna bedömer fortfarande elevernas inlämningsuppgifter på papper, excelark eller spritt i andra system. Vårt verktyg är grundat på skolverkets kunskapskrav och integreras enkelt i Google Classroom. I verktyget kan lärarna följa varje elevs utveckling och göra elevbedömningar, säger Ian Rattigan på företaget Studybee i Malmö.
Sätter tydliga mål
Så här kan det fungera. En lärare loggar in på sin portal i Google Classroom, och skapar en uppgift om att alla i klassen ska skriva en uppsats om Romarriket i ämnet svenska. Med skolverkets kunskapskrav i matrisform skriver lärarna tydligt vilka krav och mål eleverna ska uppfylla i Studybees verktyg.
Det kan handla om kunskapsmål som argumentation, grammatik och läsförståelse. Eleverna skickar in sina uppsatser i Google Classroom och lärarna bedömer sedan varje uppsats efter de uppsatta målen. Under terminen lämnar eleverna in olika uppgifter med samma arbetsmetod.
– Efter varje inlämningsuppgift gör läraren textåterkopplingar till varje enskild elev. Det kan handla om vad eleven gjort bra och vad han eller hon behöver utveckla för att nå just sina kunskapsmål, säger Ian Rattigan.
Mot den bakgrunden blir det mycket tydligare vad varje elev behöver bli bättre på för att i slutändan kunna höja sina betyg. Verktyget kan användas för vilket skolämne som helst.
Ian Rattigan menar att det kan vara svävande för en elev om vad som krävs för att kunna höja ett betyg:
– För en elev är det inte tillräckligt att höra att denne ska bli bättre på svenska för att kunna höja sitt betyg i ämnet. Poängen är att specificera, till exempel att eleven ska bli bättre på att skriva en argumenterande text. Om läraren tydligt talar om det i verktyget och på vilket sätt för att nå målet, kan eleven lägga extra fokus på just det, säger Ian Rattigan.
170 skolor i ryggen hittills
Med Studybee får varje lärare i såväl grundskolan, gymnasiet eller universitet, en bättre bild över varje elevs utveckling och sparar mycket tid, menar han.
Idag är Studybees verktyg utvecklat för Google Docs och alla uppgifter sparas på säkerhetsklassade datorhallar som följer Datainspektionens krav. Målet är att verktyget ska kunna användas för annat digitalt innehåll.
– Verktyget är i grunden utvecklat för det svenska skolsystemet. Vi lanserade tjänsten hösten 2016 har redan lyckats attrahera lärare på 170 svenska skolor med närmare 50 000 elever, säger Ian Rattigan.
Sannsagan började med att Ian Rattigan och två kollegor jobbade i mobilbranschen, bland annat hos Sony. Idén växte fram när en kollega hade synpunkter på att de befintliga skolsystemen inte fungerade så bra för sina barn. I samma veva såg grundarna att debatten om att förbättra den svenska skolan tilltog.
– Inledningsvis hade vi en tanke på att utveckla en ny bättre skolplattform än vad som fanns på marknaden. Då såg vi Google Classrooms framväxt och insåg att vi kunde vidareutveckla konceptet med en egen lösning i Classroom, säger Ian Rattigan.
Via Sonys uppstartsprogram Next Step drog de igång startupp-företaget, och Almi Invest (och 2 andra investerare Djäkne Startup Studio och PP&L Invest) har hittills investerat 4 miljoner kronor i Studybee.
En av grundarna har tidigare varit mattelärare, och en annan medgrundare är pedagog.
Världslansering
Studybees verktyg, som är licensbaserat för skolorna, är lätt att anpassas till andra länder.
– Vi har lanserat verktyget i skolor i Storbritannien. Nu i januari har vi tillsammans med Google Classroom presentera Studybee på Bett (Världens största utbildningsmässa, säger han.
Utlandsplanerna fortsätter.
– Inom några år ska vi vara den självklara lösningen för Google Classroom-användarna i hela världen.
Ian Rattigan:
Ålder 40
Bor På den skånska myllan utanför Lund
Familj Fru och två barn i skolåldern.
Karriär Sonymobil, Nokia och Blackberry.
Antal uppkopplade it-enheter hemma Över tio
Gillar Motionera lite och resa mycket.
Ogillar Oärliga människor
Oväntat Tränar olika kampsporter
Planerad resa Irland till sommaren med barnen där jag är född och uppvuxen.