Universitetstrio blir nu Årets Mälardarling
Hem ANNONS Universitetstrio blir nu Årets Mälardarling

Universitetstrio blir nu Årets Mälardarling

Publicerat av: Redaktionen

Rektorstrion Paul Pettersson, Lena Gumaelius och Helena Jerregård på Mälardalens högskola utses till Årets Mälardarling(ar) för sitt engagemang att göra högskolan till universitet.

Årets Mälardarling är en utmärkelse från Mälardalsrådet, samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen, till en person eller organisation som bidrar till att utveckla regionen.

– Årets Mälardarling 2021 går i akademins tecken till rektorstrion Pettersson, Gumaelius och Jerregård. Ett nytt universitet är ett lovvärt och viktigt bidrag till kompetensförsörjningen och forskningen i hela Stockholm-Mälarregionen och därmed ett bidrag till hela landets utveckling, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd Region Stockholm och ordförande Mälardalsrådet.

Den 9 december 2021 beslutade regeringen att Mälardalens högskola blir universitet från och med 1 januari 2022.

– Jag är glad och stolt över att bli Årets Mälardarling, och jag vill dela den här utmärkelsen med alla medarbetare och studenter på Sveriges nästa universitet! Vi är redo att ta steget, med vår forskning och utbildning, våra internationella framgångar och den snabba utvecklingstakt vi haft de senaste åren. Nu kan vi göra ännu mer nytta för Mälardalen och för Sverige, säger Paul Pettersson, rektor.

– Mälardalens universitet befinner sig mitt i en otroligt stark tillväxtregion. Här finns ett stort behov av forskning och utbildning för att kunna möta efterfrågan på kunskap och kompetenta medarbetare från näringsliv och offentliga aktörer. Det är fantastiskt att vi är här – att vi blir universitet gör att vi ännu bättre kan möta behoven och vara med och utveckla regionen! Att vi dessutom får ta emot denna utmärkelse är superskoj, säger Lena Gumaelius, prorektor.

– Det är så roligt att vi får utmärkelsen och jag vill dela den med alla som bidragit, det här har vi gjort tillsammans! Vi är bra på samverkan i regionen, och det i sin tur har bidragit till att Mälardalen nämns som en innovationsregion. Som universitet kommer vi att kunna bli ännu starkare på just innovation i samverkan och på så sätt bidra till framtidens Mälardalen, säger Helena Jerregård, vicerektor med ansvar för samverkan.

Universitetstrio blir nu Årets Mälardarling

Årets Mälardarling(ar) 2021 firar att Mälardalens högskola blir Mälardalens universitet. Från vänster Lena Gumaelius, prorektor, Paul Pettersson, rektor, och Helena Jerregård, vice rektor för samverkan. Foto: Pressbild

Mälardalens högskola (MDH) är idag Sveriges största högskola med närmare 20 000 studenter och har campus i både Eskilstuna och Västerås. Att gå från högskola till universitet innebär bland annat att lärosätet får ökat forskningsanslag från 151 miljoner kronor 2021 till 283 miljoner kronor 2022. Man får också generella rättigheter att utfärda examen på forskarnivå, samt en förväntad ökning av antalet medarbetare.

Årets Mälardarling
Årets Mälardarling är en utmärkelse från Mälardalsrådet till en person eller organisation som genom sitt engagemang, arbete, projekt eller spännande idé bidragit till att utveckla Stockholm-Mälarregionen. Priset delas ut av Mälardalsrådets ordförande. Bland de tidigare pristagarna finns Jan Scherman, #Jagmed och Södertälje Matlust.

Mälardalsrådet
Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning, innovation, maritim samverkan och internationella jämförelser. Läs mer på www.malardalsradet.se

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>