På sajten utbildning.se hittade undertecknad för ett tag sedan en spännande artikel med rubriken “5 tips för att lära dig ett nytt språk”. Artikeln utgår från tesen att det är svårt att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder men pekar samtidigt på att det är enklare än man tror så länge man har en inlärningsmetod som passar och en god dos av tålamod.
Som första tips framhålls vikten av att plugga regelbundet. För att de nya kunskaperna ska få rot och fastna krävs att inlärningen är en återkommande rutin i vardagen snarare än lite studier här och där. Ett annat tips är att utnyttja de tekniska hjälpmedel som finns till hands i form av appar, poddar eller radioprogram på det språket du vill lära dig. Genom att ständigt lyssna på språket utvecklas vokabulären samtidigt som man lär sig uttal och hörförståelse. När man lär sig ett nytt språk ska man avslutningsvis inte vara rädd för att begå misstag. Rädslan för att “säga fel” kan många gånger hämma inlärningen och att kasta sig ut och våga böja ord fel eller använda konstiga uttryck är att föredra framför att inte våga prata alls. I den här artikeln tar vi sats i lärandet och dyker in i hur man lär sig nya saker, inte bara språk, på bästa sätt.
Inledande intensivkurs
Oavsett om ditt mål är att lära dig ryska, bli en skicklig schackspelare eller att måla akvarell är det inledningsvis en god idé att förkovra dig i det ämnesområde som intresserar dig och bygga en gedigen kunskapsbank som hjälper dig vidare i den pedagogiska processen. I det här skedet kan du läsa allt du kommer över i form av ämnesböcker och guider, vända dig till experter inom det aktuella ämnet för att ställa relevanta frågor, samt följa nyheter och press för att ha koll på trender och tendenser som är relevanta för ditt ämnesområde. Material finns i regel att hämta på bibliotek och inom fackhandeln. En stor mängd material finns även online, både i form av utbildningsmaterial- och kurser som man måste betala för och kostnadsfria sådana. I det senare avseendet är det nu enklare än någonsin att lära sig något nytt eftersom allt från inredningskurser och workshops i litteratur till snabbkurser i poker går att hitta på nätet nuförtiden genom interaktiva inlärningsverktyg och dylikt.
Ställ upp konkreta mål och hinder
Det kan vara överväldigande att ta sig an något nytt som nybörjare för första gången och känslor som frustration och osäkerhet är vanliga. Därför kan det vara bra att strukturera ditt lärande genom att ställa upp konkreta mål över exakt vad du vill lära dig. Försök avgränsa och detaljera ditt mål i så hög utsträckning som möjligt och ställ det i förhållande till en rimlig tidsplan. Kanske är målet med dina franskastudier att kunna kommunicera på basal nivå med lokalbefolkningen på nästa Frankrikeresa. Kanske vill du kunna måla av ett särskilt motiv eller spela en viss låt på gitarr. Att ha ett tydligt och konkret mål gör det enklare att visualisera vad som krävs för att nå dit. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om sina begränsningar och svagheter för att kunna förutse hinder på vägen och hitta en strategi för hur du bäst kommer runt dessa.
Hitta lycka i misslyckanden
Oavsett vad du vill lära dig är det mer regel än undantag att misslyckas, och inte sällan gång efter annan, åtminstone i början. Försök att inte vara för hård mot dig själv och försök hitta lycka i misslyckanden istället för att tappa motivationen eller än värre, kasta in handduken helt. Att hitta lyckan i misslyckanden innebär helt enkelt att se på misstag som en naturlig del av lärande och ett sätt att identifiera vad du bör ändra på och förbättra för att snabbare nå ditt mål. Utan misstag går du troligen miste om värdefull information som kan vara till hjälp och vägledning i din väg från rookie till proffs. Bland innovatörer och andra som är skickliga inom sina särskilda gebit är det exempelvis vanligt att misslyckas både en och två gånger innan framgång nås.