Hem Reportage IT-elevernas konst ska rädda elefanten

IT-elevernas konst ska rädda elefanten

Publicerat av: Redaktionen

Eleverna i klass 1D på IT-Gymnasiet i Göteborg har skapat dataanimerade konstverk i hopp om att kunna göra skillnad för världens elefanter.

Konstverken har blivit uppskattade och kommer att säljas under en stjärnspäckad stödgala för elefanten i september.

– Ibland tar man för givet att unga idag hellre vill fokusera på materiella saker och bli underhållna via nätet och i sociala medier. Men inte! Unga människor brinner för djur och natur, säger Sara Nilsson, arbetsledare på IT-Gymnasiet.IT-elevernas konst ska rädda elefanten

Sara Nilsson tog kontakt med den ideella organisationen The Perfect World Foudnation efter att hon upptäckt ett ”noshörningsspel” som organisationen stått bakom. Sara berättar att hon blev väldigt inspirerad av organisationens arbete och bestämde dig för att diskutera med eleverna om det fanns intresse av att hitta någon form av samarbete.

– Jag har sett ungdomarna närma sig frågan om elefanternas utsatta situation försiktigt, bearbetat den ur sitt perspektiv och verkligen gjort det med inlevelse. De känner mycket empati för djur som lider och de vill verkligen göra skillnad, säger Sara Nilsson.

Eleverna har delat upp sig i grupper och skapat totalt 33 dataanimerade konstverk – alla inspirerade av elefantens situation. I september arrangerar The Perfect World Foundation en stödgala för elefanten i Göteborg, The Elephant Ball, där utvalda konstverk från klassen kommer att finnas till försäljning under en auktion. Pengarna för konstverken kommer oavkortat gå till att hjälpa djuren.

– Ämnet påverka mig väldigt mycket, speciellt då elefanter är mitt favoritdjur. Jag visste inte om att man var så brutal när man tog betarna ifrån elefanterna, det var något som jag använde som motivation när jag gjorde mitt tryck, säger eleven Ayda Gebraiyehdego.

The Perfect World Foundation ville uppmuntra elevernas intresse för djur och bestämde sig för att bjuda in en grupp elever till galan som får representera klassen. Galan kommer få besök av ett flertal svenska kändisar, men även världsnamn som den engelska hertiginnan Sarah Ferguson och den brittisk-kenyansk antropologen Richard Leakey. Sara Nilsson berättar att hon aldrig sett eleverna så glada som när de fick beskedet att de ska få närvara på galan.

-Fortsätter handeln av elfenben i samma takt så är elefanten utrotad inom tio år. Att ungdomar engagerar sig i frågan känns underbart, och jag är väldigt imponerad över deras arbete. Nu hoppas jag att galans gäster budar högt på elevernas konst, säger Daniel Wilke, PR-ansvarig för The Perfect World Foundation.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>