Hem REPORTAGE IIS uppmanar skolor: Bli medlem i Skolfederation för enklare inloggning

IIS uppmanar skolor: Bli medlem i Skolfederation för enklare inloggning

Publicerat av: Redaktionen

IIS driftar infrastruktur för två federationer som innebär att användaren kan komma åt material från många leverantörer och bara behöver logga in en gång.

Federationer på Internet är en teknisk lösning som innebär att det är lätt att komma åt alla verktyg man behöver i sin dagliga verksamhet på datorn.

Man loggar in som vanligt i sin hemorganisation och behöver inte logga in igen eller komma ihåg lösenord för att nå någon av sina leverantörer av tjänster och program.

IIS uppmanar skolor: Bli medlem i Skolfederation för enklare inloggningInternetstiftelsen i Sverige, IIS, främjar så kallade federationer för att driva på digitaliseringen. Man jobbar branschvis och har börjat med skolorna och vården.

Längst har Skolfederation kommit och nu ska federationen för vården – som heter Sambi – bättre marknadsföras i hela landet.

IT-pedagogen fick en intervju med Agneta Wistrand som är så kallad tjänsteägare för Skolfederation.

Hon har hand om att utveckla och marknadsföra och ansvarar också bland annat för budgeten. Det går bra för Skolfederation så hon har all anledning att var nöjd. Agneta förklarar att IIS alltså är en så kallad federationsoperatör.

Liten infrastruktur

-Vi driftar den centrala infrastrukturen som är liten, säger hon. Det rör sig om infrastruktur mellan skolan och tjänsteleverantörer. Användaren ska inte behöva tänka på var de loggar in. Det är inte bara enklare för användaren med federation. Tjänsteleverantören har fördelen att man inte heller behöver hantera en massa lösenord.

Det hela fungerar ungefär som på biblioteket när man kan logga in på en dator med sitt lånekort och därefter enkelt klickar på en tjänst för att öppna den.

-vi på IIS såg att det här är nödvändigt för att komma vidare med digitaliseringen i skolan och vården, fortsätter Agneta.

174 medlemmar i Skolfederation

Skolfederation har vuxit sedan starten 2012 och har 174 medlemmar varav 129 är användarorganisationer från skolans värld. Några medlemmar erbjuder vuxenutbildning och inte mindre än 93 kommuner är redan med.

De medlemmar som gick med i början var visionärer som inledningsvis inte hade så många tjänster att använda– men som trodde på idén och på att utbudet kunde växa. Det har det gjort. Idag har man 51 tjänsteleverantörer. Det finns allt från pedagogiskt material till bedömningsverktyg, schemaläggning och verktyg för att beställa material.

-Det är stor spännvidd och det tillkommer nya aktörer hela tiden, säger Agneta. För att vara med måste man vara efterfrågad av en skolhuvudman.

Det är enkelt att göra exempelvis appar till skolan idag, säger Agneta. Tjänsteleverantörerna som är med är allt från de stora svenska förlagen till små företag.

IIS har investerat en ganska stor summa och Agneta tycker att det är skoj att man på IIS haft resurser som innebär att man kunnat utveckla federationer. På sikt tror hon att verksamheten kommer att gå runt av sig själv. IIS har hand om de internetsidor som har en adress som slutar på .nu och .se. De får in pengar från användarna och det är dessa medel som har använts. I många andra länder är det istället staten som startar federationer.

Samarbetar med Skolverket

I våras kom Skolverkets nya strategier. De gäller för både grundskolan och gymnasiet och sträcker sig långt framåt i tiden. Där säger Skolverket att man ska jobba tillsammans med IIS för en fullständig täckning i Sverige när det gäller Skolfederation. Det gör man för att man anser att det är en så viktig pusselbit i skolans digitalisering.

-Det är jätteroligt så klart, säger Agneta.

-Vi skulle kunna göra det här för alla branscher, fortsätter Agneta. Behovet är ganska stort. Det kan komma fler federationer i framtiden – utöver skola och vård. En bransch man kan tänka sig är bygg.

Vårdens federation är på gång

Agneta jobbar med medlemsutveckling också för Sambi – federationen för vård – men hänvisar till sin kollega Robert Sundin som är tjänsteägare. Vi får en intervju också med honom.

Sambi handlar om samverkan, behörighet och identitet, säger Robert. Han har jobbat på IIS i tre år och var tidigare i telekombranschen.

-Det är stort intresse för Sambi men hittills har det varit mest fokus på Stockholmsområdet. Stockholms stad och Danderyds kommun är medlemmar liksom SLL, Stockholms läns landsting. SLL är både användarorganisation och tjänsteleverantör.

Robert berättar att trots att det varit mest diskussioner om Sambi i huvudstaden så har alla landsting i Sverige fått information. Att inte fler kommit med ännu beror också på att antalet tjänster hittills är få.

Process för att godkänna nya medlemmar

Den som vill vara med måste genomgå en granskning som görs enligt en bestämd process. Redan nästa år väntar sig Robert att det kommer att finnas fler nya tjänster i Sambi.

En positiv sak är annars att e-hälsomyndigheten bestämt att man bara ska kunna nå deras tjänst via just Sambi från år 2019.

Användarna betalar en årsavgift. Man får betala för den granskning som krävs och sedan en årsavgift baserad på användarorganisationens storlek.

Robert tycker att man kan jämföra federationer med själva internet. Det finns en standard och en infrastruktur som gör att alla parter kan nå varandra utan att behöva koppla upp sig mot varandra en och en.

Den som vill läsa mer om Sambi kan gå till www.sambi.se. Skolfederation nås på www.skolfederation.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>