Hem SKOLNIVÅ Programmering för barn – så lär du ditt barn att koda

Programmering för barn – så lär du ditt barn att koda

Publicerat av: Redaktionen

Är ditt barn intresserad av datorer och digital teknik?

Då kan programmering för barn vara en kul aktivitet!

Programmering för barn – så lär du ditt barn att koda

Men varför har detta blivit en så stor trend och vad behöver du som förälder göra för att främja detta intresse?

Vår värld blir allt mer digital och allt mer influerad av de tekniska vinningar som är utvecklingens frammarsch. När många av oss växte upp fanns inte i närheten av samma digitala förutsättningar som för barn idag. Att få sin första mobiltelefon i tonåren är idag en sällsynt företeelse.

Barn leker i tidig ålder med surfplattor och mobiltelefoner och blir experter i sensationer som Minecraft. Enligt rapporten Svenskarna och internet 2018 använder tre av fyra tvååringar surfplattor och ungefär hälften av dem spelar spel över internet. Det är därför inte konstigt att många barn och ungdomar intresserar sig för programmering och hur appar, program och spel fungerar.

Varför programmering för barn?

Med all denna skärmtid, är det verkligen bra att sitta ännu mer framför datorn? Som nämnt i inledningen av artikeln så har tiderna förändrats sen många av oss var barn. Barn, precis som vuxna, behöver också variation med aktiviteter ifrån skärmen. Men om intresset finns där, finns det många fördelar att hämta.

En praktiskt bra egenskap att kunna

Utvecklare är idag ett stort bristyrke, inte bara i Sverige utan världen över. Även om förutsättningarna kan komma att se annorlunda ut när ditt barn blir arbetstagare, så kommer dessa egenskaper inte att bli föråldrade inom den närmaste tiden.

Se det istället som engelskan, en egenskap som för många arbetsgivare ses som en självklarhet. Många av oss lärde oss engelska genom att titta på tv-serier eller pilla med datorer. Så om ditt barn har ett intresse som dessutom ger en fin färdighet, varför inte främja det?

Ökat självförtroende

Det kan tyckas långsökt, men att vara duktig på något gör oss mer självsäkra och modigare som människor. Vissa är duktiga på idrott och andra i skolan. Alla typer av talang är alltid värda att uppmuntra, för det är av dessa små hobbyer och aktiviteter som vi sakta bygger vår personlighet från. Vi testar oss fram och har vi turen att redan som barn hitta vårt intresse – tänk vilket försprång vi får!

Hur ska man börja?

Det kanske är en förutsättning att ha något sorts intresse för teknik, datorer eller elektronik från början. Men om programmering är något som du verkligen brinner för och vill dela med dina barn, då finns det många sätt att gå vidare. Vi går igenom några av dem i denna artikeln, men här kan du läsa en mer utförlig guide om hur du lär ditt barn att programmera.

Minecraft Code Builder

Är en alldeles lysande start för ditt barn om hen redan är intresserad av Minecraft. Med Minecraft Code Builder skriver ditt barn kod som kan användas direkt i spelvärlden.

Scratch

Scratch är en app rekommenderat för användare i åldern 5+. Med appen skapar du olika narrativ med barnvänliga figurer. Det finurliga är att istället för kryptisk text är koden färgglada segment som användaren får ’drag and drop’ i en kodliknande sekvens.

Leksaker

Det finns också flera olika leksaker som stimulerar programmerande i unga åldrar. Lego Mindstorms är lego som du bygger och sedan programmerar med telefonen. Code & Go är ett annat exempel där barnet ska leda en mus genom en hinderbana.

Kurser

Det finns självklart även programmeringskurser som ditt barn kan gå som är inriktade mot barn och unga i olika åldrar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>