Hem NYHETER Regeringen vill se fler åtgärder mot fusk på högskoleprovet

Regeringen vill se fler åtgärder mot fusk på högskoleprovet

Publicerat av: Redaktionen

Kroppsvisitering av deltagare eller sekretesskydd för den som anmäler misstänkt fusk.

Det kan bli framtida åtgärder för att förhindra fusk på högskoleprovet. Nu har regeringen beslutat att tillsätta en ny utredning.

– Många jobbar väldigt hårt för att få läsa sin drömutbildning på högskolan. Då är det djupt orättvist när det finns personer som tränger sig före genom att fuska, medan de som är mer meriterade får stå tillbaka. Fusket undergräver dessutom undergräver förtroendet för provet, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Regeringen vill se fler åtgärder mot fusk på högskoleprovet

Sedan 2016 kan den som fuskar på högskoleprovet dömas för osann försäkran, och ett antal personer har också dömts för det brottet. I april 2018 gjorde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag mot en liga som organiserade fusk på högskoleprovet och flera personer häktades. Brottsutredningen pågår fortfarande.

Regeringen anser att ytterligare åtgärder är nödvändiga för att förhindra att organiserat fusk vid högskoleprovet fortsätter. Därför tillsätter regeringen nu en utredning. En del i uppdraget blir att ta ställning till om det ska vara möjligt att kroppsvisitera provdeltagarna.

Det organiserade fusket kring högskoleprovet omsätter stora pengar och det kan inte uteslutas att den som anmäler fusk i dag riskerar att utsättas för hot eller våld. Utredningen ska därför också ta ställning till om sekretess ska gälla för den som anmäler misstänkt fusk, så att vederbörande inte kan identifieras eller utsättas för repressalier.

Uppdraget ska slutredovisas den 31 maj 2019.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>