Almedalsveckan lanserar ”Boka en ung expert”
Hem REPORTAGE Almedalsveckan lanserar ”Boka en ung expert”

Almedalsveckan lanserar ”Boka en ung expert”

Publicerat av: Redaktionen

Almedalsveckan lanserar ”Boka en ung expert”, tillsammans med nätverket #StoppaYouthwashing, för att ge unga en chans att ta större plats i debatter och panelsamtal under årets demokrativecka.

Initiativet #StoppaYouthwashing drog i gång inför Almedalsveckan 2022, för att öka medvetenheten kring just youthwashing och tillsammans uppmuntra till lösningar.

– Vi är nu 15 ungdomsorganisationer inom nätverket #StoppaYouthwashing som tillsammans med Almedalsveckan lanserar “Boka en ung expert”. Ett konkret första steg på hur vi gemensamt kan öka ungas möjligheter och rätt till meningsfull delaktighet, säger Sara Tingström, projektledare för det ideella ledarskapsprogrammet WWF Sweden Youth, tillika initiativtagare till uppropet.

Målet med initiativet är att föra ungas perspektiv närmare makthavare där delaktighet i det demokratiska samtalet kan generera både mer förankrade och kvalitativa beslut, samt nya insikter och lösningar. Samtalen mellan generationer är en viktig förutsättning för att lyckas med detta. Via Almedalsveckans hemsida finns en kontaktväg till unga experter inom olika sakområden som planerar att delta under Almedalsveckan 2023.

Almedalsveckan lanserar ”Boka en ung expert”

Maja Sjögren, förbundsordförande Elevernas riksförbund. Foto: Frode Nguyen- Menes/ Kite Kommunikasjon oj event.

– Vi är delaktiga i nätverket för att vi ser ett stort behov av att lyfta ungas perspektiv, något som i nuläget ofta inte görs. Vi hoppas att de som sitter på makten att bjuda in unga faktiskt gör det nu, i samband med initiativet “Boka en ung expert”. Barn och unga vet bäst hur det är att vara barn och unga, säger Maja Sjögren, förbundsordförande på Elevernas riksförbund.

Almedalsveckan 2023 invigs tisdagen den 27 juni och partierna inleder sina halvdagar den 28 juli, med det första talet klockan 11.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>