Hem SKOLNIVÅ Lärarbehovet alarmerande – kraftfulla åtgärder krävs

Lärarbehovet alarmerande – kraftfulla åtgärder krävs

Publicerat av: Redaktionen

Skolverkets nya prognos bekräftar det allvarliga läget när det gäller lärarbristen som kunnat konstateras under en lång rad av år, senast i SCB:s Trender och prognoser 2017.

Dessutom är läget än värre än när Skolverkets senaste prognos släpptes 2015. Cirka 80 000 lärare beräknas saknas år 2031.

Lärarbehovet alarmerande – kraftfulla åtgärder krävs

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Rekryteringsbehovet är gigantiskt och motsvarar lika många lärare som de som nu är aktiva.

– Det är otroligt tråkiga men tyvärr väntade resultat. Vi kräver nu att det vidtas kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med lärarbristen. Flera bra satsningar har initierats men de räcker inte, man måste göra genomgripande och långsiktiga insatser. Lärarbristen kan inte lösas enbart genom kortsiktiga åtgärder, säger Åsa Fahlén.

Följande måste göras:

  • Satsa på bättre arbetsvillkor och löneutveckling för yrkesverksamma lärare: På så vis kan vi få fler att välja lärarbanan och få fler att vilja stanna kvar i yrket på längre sikt.
  • Återrekrytera lärare som lämnat yrket: Vi vet tack vare SCB:s undersökning att det finns över 20 000 personer med lärarutbildning som kan tänka sig att återvända till skolan. Här krävs medvetna satsningar från arbetsgivarna för att locka dem tillbaka.
  • Fler lärarstudenter måste fullfölja sin utbildning och fler nyexaminerade måste stanna kvar i yrket: I dag fullföljer många inte sina studier, inte minst när det gäller ämneslärarutbildningen. Med införande av lämplighetsprov och i övrigt skärpta antagningskrav kan fler motiverade och väl förberedda studenter antas till utbildningen. Alla nyexaminerade måste dessutom få tillgång till en introduktionsperiod med en erfaren mentor.

– Utöver dessa åtgärder krävs det att man fortsätter arbeta med fler och flexiblare vägar in i läraryrket, t.ex. fler möjlighet att kombinera arbete med studier till lärare. Samtidigt är det viktigt att värna krav och kvalitet i utbildningarna så att vi inte kastar ut barnet med badvattnet. Vi är skyldiga Sveriges elever och föräldrar att det finns välutbildade lärare i våra skolor, avslutar Åsa Fahlén.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>