Hem PÅ GÅNG Naturhistoriska riksmuseet öppnar dörrarna till sin forskning i nytt aktivitetsrum

Naturhistoriska riksmuseet öppnar dörrarna till sin forskning i nytt aktivitetsrum

Publicerat av: Redaktionen

Upptäck, skapa och träffa experter!

Nu bjuder Naturhistoriska riksmuseet in sina besökare att ta del av kärnan i museets verksamhet genom möten och utforskande i det nya kreativa rummet Labbet.

Naturhistoriska riksmuseet öppnar dörrarna till sin forskning i nytt aktivitetsrumLabbet öppnar till sportlovet 2020 och kommer att erbjuda expertmöten och aktiviteter hela året.

Vad kan vi läras oss av björnbajs? Varför är insekterna så viktiga? Vill du testa att ringmärka fåglar? Kan du skilja på en hund– och en vargskalle? Det är exempel på frågeställningar som besökarna kommer att kunna undersöka i Labbet – det nya upplevelserummet på Naturhistoriska riksmuseet.

Labbet är en aktiv mötesplats där besökarna kommer att få träffa museets experter och forskare, se unika samlingsföremål och skapa utifrån spännande teman.

Det nya rummet erbjuder ett gränssnitt mot forsknings- och samlingsverksamheten på museet och fördjupar besöket med kunskap och personliga möten. Utifrån ett föremål ur museets vetenskapliga samlingar kan man berätta om livet och jordens historia.

– Våra samlingar är grunden i vår verksamhet och det är fantastiskt roligt att få öppna upp en verksamhet där vi kan bjuda in vår publik att möta experter och ta del av museet på ett nytt sätt, säger Bengt Staf, chef för Lärandeavdelningen.

Med rummets aktiviteter vill museet förmedla den forskning som pågår på ett lättförståeligt och lekfullt sätt. Museets förhoppning är att rummet väcker nyfikenhet hos både barn och vuxna att fortsätta att utforska och upptäcka.

Bakgrund

Museets samlingar, vilka består av mer än 11 miljoner föremål, är en ovärderlig resurs för museets forskare och utgör en grund till museets utbud och utställningar. Genom att erbjuda besökarna aktiviteterna vill museet öka allmänhetens förståelse för forskarnas arbete och samhällsnyttan av detta.

Museet ser att det finns en ökad efterfrågan även hos publiken att möta experter från olika naturvetenskapliga fält och se unika föremål för att fördjupa besöksupplevelsen på museet. Att få vara aktiva och upptäcka genom interaktiva övningar värderas högt av museets besökare.
I detta rum får publiken möjlighet att komma både nära museets forskare och museets samlingsföremål.

Fakta

Labbet öppnar 22 februari 2020 på Naturhistoriska riksmuseet med sportlovsaktiviteter under vecka 9. Därefter kommer rummet att hålla öppet varje lördag för allmänheten. I rummet kommer det att arrangeras aktiviteter för både vuxna och barn.

Aktiviteter för skolor kommer också att äga rum.

Fakta om Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska riksmuseet är en statlig myndighet och Sveriges största museum. Vi vill öka kunskapen om naturen och inspirera till ansvar för vår värld. Det är därför vi forskar och sprider kunskap och upplevelser. När det leder till fascination och livslångt engagemang har vi lyckats.

De naturhistoriska samlingarna innehåller fler än 11 miljoner växter, djur, svampar, miljöprover, mineral och fossil. Samlingarna är grunden för forskning och utställningar där vår ambition är att vara av världsklass. För besökarna finns elva permanenta utställningar och kupolbiografen Cosmonova som visar filmer i världens största filmformat, IMAX.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>