Hem PÅ GÅNG ​Stor efterfrågan på dramaserien #hashtag i svenska skolor

​Stor efterfrågan på dramaserien #hashtag i svenska skolor

Publicerat av: Redaktionen

Näthat är en del av många skolungdomars vardag och behovet av att diskutera beteenden på Internet med elever på högstadiet och gymnasiet är stort.

Det visar det stora intresse som många av Sveriges lärare visar för dramaserien hashtag, som är inspirerad av de så kallade Instagramupploppen i Göteborg 2012.

​Stor efterfrågan på dramaserien #hashtag i svenska skolor

I de åtta avsnitten får vi följa fyra ungdomar och deras upplevelser när ett Instagramkonto, @Paaacht, startas. Vad händer när elakt skvaller sprids anonymt på nätet? Vem gör så? Hur känns det för den som drabbas?

Producenten Lizette Jonjic på Zentropa säger att de har velat visa vad konsekven­serna kan leda till för alla inblandade.

-Det har varit viktigt att skildra ungdomarnas motiv till handlingarna, säger Lizette Jonjic.

Verklighetens upplopp skildras i början av serien men fokus har riktats mot enskilda ungdomar och hur det är att vara ung i Sverige idag både på nätet och IRL. Det är viktigt att tala om tonen på sociala medier och ha en återkommande diskussion om nätets sprid­ning. Det är just dethashtag handlar om – att även mindre påhopp kan få förödande konsekvenser.

Till serien finns en ambitiös lärarhandledning och tanken är att via den ge ingångar till lektionsupplägg i ämnen som samhällskunskap, svenska, psykologi och värdegrund utifrån läroplanens mål. För vad säger lagen om ärekränkning och förtal? Vad dömdes aktörerna i verklighetens ”instagrammål” till för straff? Vad kan vi acceptera på internet och inte?

​Stor efterfrågan på dramaserien #hashtag i svenska skolor

Serien hashtag släpps från och med den 3 oktober på DVD samt via en del AV-mediacentraler i Sverige. Serien kommer även att finnas strömmande via www.filmochskola.se från och med den 1 november.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>